Kijött a börtönből az ország egyik leghírhedtebb üzletembere

Kiengedték a börtönből szerdán Sorin Ovidiu Vântut, Románia egyik leghírhedtebb és leggazdagabb üzletemberét, miután letöltötte egyéves börtönbüntetést.

Vântut tavaly júniusban ítélték el jogerősen, miután egykori kiterjedt médiabirodalmának "gyöngyszeme", a Realitatea hírtelevízió nehéz anyagi helyzetbe került. Megmentése érdekében 2010-ben Sebastian Ghiţă üzletemberrel társult, de kettejük üzleti viszonya megromlott, miután összevesztek a televízió működtetésén, és ekkor Vântu halálosan megfenyegette üzlettársát. A bíróság emiatt találta vétkesnek, és rótt ki rá egy év szabadságvesztést. Vântu többször is megpróbált határidő előtt szabadlábra kerülni, de beadványait - a legutóbbit márciusban - elutasította a bíróság.

Az üzletember ellen jelenleg több büntetőjogi vizsgálat van folyamatban. Tavaly októberben első fokon két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték bűnpártolás miatt. Abban találták vétkesnek, hogy pénzelte a hatóságok elől rejtőzködő Nicolae Popát, akit az ország egyik leghírhedtebb pilótajátéka miatt elítéltek.

A Fondul Naţional de Investiţii (FNI) befektetési alap csődbe juttatásáért egyelőre Popát és több bűntársát ítélték el jogerősen – Popát azóta már börtönbe zárták –, de a vádhatóság gyanúja szerint az elítéltek valójában Vântu parancsára cselekedtek. Az ügyészség szerint ő is felelős mintegy 300 ezer román kisbefektető megkárosításáért. A pilótajáték 2000-ben ment csődbe, azóta Vantu ellen is vizsgálódott már az ügyészség, de nem találta vétkesnek. 2011-ben viszont újraindult az ellene folyó nyomozás.

Vântu Románia egyik leggazdagabb üzletembere, vagyonát 2009-ben félmilliárd euróra becsülték. Az üzletember jelentős politikai befolyásra tett szert médiabirodalma révén. Traian Băsescu államfő az elmúlt nyolc évben többször "oligarchának" nevezte és megvádolta azzal, hogy megvásárolta politikusok és hivatalnokok befolyását. Vântu és médiabirodalma a 2009. évi elnökválasztás előtt nyíltan Băsescu ellen kampányolt, sikertelenül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?