Johannis a mentelmi jogáról való lemondásról: alkotmánymódosítással lehetséges

Alkotmánymódosítás nélkül nem lehet megváltoztatni az államfő mentelmi jogára vonatkozó előírást, jelentette ki – Klaus Johannis államfő.

A második mandátumára pályázó elnökét arra emlékeztették az újságírók egy ploiești-i kampányrendezvényen, hogy a 2014-es elnökválasztás korteshadjárata során ígéretet tett arra, hogy le fog mondani mentelmi jogáról, amennyiben megválasztják.

„Ez csak alkotmánymódosítással valósítható meg, és természetesen, amikor eljutunk az alkotmány megváltoztatásához, akkor napirendre tűzzük ezt a témát” – felelte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként induló Johannis.

Az államfő azt is elmondta, hogy a PNL-kormánnyal együtt a nyugdíjak és fizetések emelését tervezi, annak ellenére, amit a PSD állít: a kormányról leváltott Szociáldemokrata Párt szerint ugyanis az új kormány épp megszorító intézkedésekre készül.

Kifejtette, ha újraválasztják, azt tervezi, „hogy helyrehozza, amit Romániában az elmúlt években elrontottak”, működőképessé teszi a nagy intézményeket, az oktatási és egészségügyi rendszert, a rendőrséget, a csendőrségest. „Az állami intézmények élére érdem szerint, és nem rokoni alapon kell kinevezni a vezetőket” – mondta.

A prioritások között említette ugyanakkor a fenntartható gazdasági fejlődést, valamint a nemzetvédelemmel kapcsolatos projekteket, mint például a hadsereg korszerű felszerelését és a katonák megfelelő kiképzését.

Kapcsolódók

Kimaradt?