Jóváhagyta az alkotmánybíróság az elnökválasztás első fordulójának eredményeit

Az alkotmánybíróság megerősítette és jóváhagyta pénteken az államfőválasztás első fordulójának eredményeit. Ugyanakkor elutasította azokat az óvásokat, amelyek a választás eredményeinek megsemmisítésére vonatkoztak.

A döntés értelmében az elnökválasztás november 24-i második fordulójában Klaus Johannis és Viorica Dăncilă között második fordulóra kerül sor. A döntés jogerős.

A Központi Választási Iroda (BEC) csütörtökön jelentette be, hogy az elnökválasztás első fordulóját a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Klaus Johannis nyerte, aki megkapta az érvényesen leadott szavazatok 37,82 százalékát, a második helyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Viorica Dăncilă végzett a szavazatok 22,26 százalékával, míg Dan Barna (Mentsétek meg Romániát Szövetség/USR–Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt/PLUS Szövetség) a szavazatok 15,02 százalékával a harmadik helyen végzett.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnökre, az egyetlen magyar jelöltre a voksok 3,87 százalékát gyűjtötte be.

A választáson összesen 9 359 673 állampolgár járult az urnákhoz, azaz a választói névjegyzékben szereplők 51,19 százaléka. Az érvényes szavazatok száma 9 216 515, ami a leadott voksok 98,47 százalékát teszi ki. 142 961 szavazatot (1,53 százalék) érvénytelennek nyilvánítottak. 25 319 állampolgár levélben szavazott.

Ha óvást elutasítottak

Az alkotmánybíróság elutasított hat, az elnökválasztás első fordulójának megsemmisítését kérő óvást. Összesen tíz fellebbezést nyújtottak be, köztük a fent említett hatot, de a taláros testület valamennyit elutasította, nyolc esetet befogadhatatlannak, kettőt elkésettnek minősített.

A döntések jogerősek. Az indoklást később teszik közzé a Hivatalos Közlönyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?