FRISSÍTVE – Feloldották a tavaly augusztusi tömegoszlatás dossziéjának titkosságát


-A A+FRISSÍTVE: Feloldották a titkosságát a 2018. augusztus 10-i tüntetésen lezajlott csendőri beavatkozás dossziéjának, és elküldték a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT), hogy fel lehessen használni a feljelentések nyomán zajló vizsgálatban – jelentette ki Marcel Vela belügyminiszter csütörtökön.

Vela rámutatott: reggel megkapták az utolsó jóváhagyást is az ügyben érintett intézményektől és a belügyminisztérium bizottsága a dosszié titkosságának a feloldásáról döntött.

„Elküldtük az iratcsomagot a DIICOT-nak, amely bűnvádi eljárást indított a feljelentések alapján, most felhasználhatják a bűnügyi vizsgálatban” – mondta Marcel Vela, hangsúlyozva azonban, hogy mivel folyamatban levő ügyről van szó, nem közölhetnek részleteket, de minden adat a DIICOT rendelkezésére áll.

A múlt nyáron a Nyugyat-Európában élő és dolgozó román közösségek nevében szerveztek tüntetést a fő kormányerőt alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikája ellen. A 40 ezresre duzzadt tömeget a csendőrség könnygázzal és vízágyúval feloszlatta, több tucatnyian megsérültek, sokan azzal vádolták meg a karhatalmat, hogy eltúlozta a beavatkozást. A tüntetés után több mint 700 feljelentés érkezett a csendőrség ellen, de senkit sem vontak felelősségre a csendőrök közül. 

Hozzátette, a következő időszakban tájékoztatni fog a csendőrségnél lefolytatott belső fegyelmi eljárások következtetéseiről is, és átláthatóvá kívánja tenni a tárca minden tevékenységét, mert azt szeretné, ha az emberek visszanyernék a belügyminisztérium struktúráiba vetett bizalmukat.

Elmondta ugyanakkor, hogy ő megtette kötelességét a dosszié titkosságának feloldását illetően, amire elődei nem voltak képesek az esemény óta eltelt több mint egy év alatt.

„Amikor a parlament védelmi bizottságának elnökeként a jelentés titkosságának feloldását kértem, a PSD kisajátította a bizottságot és leváltotta elnökét. Az elnök leváltását követően megfordult itt még vagy két-három miniszter, akik azonban nem fárasztották magukat ezzel a dologgal. Én ígéretet tettem rá, és ígéretemet betartottam” – nyomatékosította Vela.

A belügyminiszter szerdán jelentette ki, hogy a héten feloldják a titkosságát csendőri beavatkozás nyomán indított vizsgálatnak.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X