Dăncilă kizártnak tartja, hogy Johannis helyett Orbannal vitázzon

Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kizárja azt, hogy Ludovic Orban kormányfővel, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével vitázzon az államelnöki választások második fordulója előtt, és csak ellenjelöltjével, Klaus Johannisszal hajlandó nyilvános vitába szállni.

Dăncilă a TVR kedd esti műsorában kijelentette, a PNL elnökével azt követően vállal vitát, miután az már egy évet eltöltött a Victoria-palotában.

„Mit csinál Johannis? Harcba küldi a katonáját, a tábornok pedig otthon marad? Másrészt, Orbannal akkor fogok közvitára kiállni, miután egy évet már letöltött kormányfői mandátumából, hogy megnézzük, mit csinált ezalatt, és mit csináltam én” – mondta a PSD elnöke.

Dăncilă úgy véli, hogy Klaus Johannis azért nem akar részt venni egy kampányvitán a második forduló előtt, „mert nincs mit mondania a románoknak arról, hogy mit tett öt év alatt”. Meggyőződése, hogy a választók úgy ítélik meg, hogy „az államelnök fél” és „semmibe veszi őket”.

„Minden elnökválasztás előtt volt kampányvita. Most miért nincs?” – tette fel a kérdést Dăncilă.

Ludovic Orban kormányfő kedden kijelentette, ha Viorica Dăncilă PSD-elnök kampányvitát akar, akkor vele kellene kiállnia vitázni, hogy a leváltott kormányfőként hátrahagyott „katasztrófáról” beszéljenek.

A PSD hétfőn azzal a felkéréssel fordult a PNL-hez, hogy az elnökválasztás november 24-én sorra kerülő második fordulója előtt közös megegyezéssel szervezzenek legalább két vitát a két jelölt, Viorica Dăncilă és Klaus Johannis között.

Dan Motreanu, a PNL jelöltjének kampányfőnöke hétfő este kijelentette, az államelnöki választások második fordulójának kampányában Johannis ugyanazt a kampánystratégiát fogja követni, mint az elsőben, azaz találkozik a helyi liberális szervezetekkel és az állampolgárokkal, és nem lesz szükség vitáznia ellenlábasával, Viorica Dăncilával, a Szociáldemokrata Párt elnökével. A liberálisok szerint nincs értelme egy ilyen vitának, mert az semmi többletet nem hozna a helyzethez ebben a kampányban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?