Öt éve Klaus Johannis szorgalmazta a jelöltek vitáját, most ő utasítja el

Öt évvel ezelőtt Klaus Johannis szorgalmazta a jelöltek közti nyilvános vitát az államfőválasztás második fordulójában, és arrogánsnak nevezte Victor Ponta akkori szociáldemokrata párti (PSD-s) elnökjelöltet, amiért kérette magát a programok és a vélemények ütköztetésében. Most épp a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatásával induló, hivatalban lévő elnök utasítja el a nyilvános vitát, amit Viorica Dăncilă exkormányfő, a PSD-jelöltje a második forduló előtt ajánlott.

Mint arról beszámoltunk, az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában második helyen végzett Viorica Dăncilă kampánystábja levélben „hívta ki szópárbajra" Klaus Johannist. A volt miniszterelnök az eddigi kampányidőszakban is több ízben indítványozta az álláspontok nyilvános ütköztetését, de az elnök „nem vette fel a kesztyűt”, mi több, a korteskedés alatt végig kerülte az olyan helyzeteket, amikor a választási programjával kapcsolatos kérdésekre kellett volna válaszolnia.

Johannis így is 37 százalék körüli eredménnyel lett első vasárnap, mögötte mintegy 15 százaléknyi eredménnyel végzett Dăncilă. Utóbbi megismételte a kihívást a vitára, amit a PNL támogatását élvező állmfő úgy értékelt, hogy „a PSD mindenféle manőverrel megpróbálja magára irányítani a figyelmet”. A második mandátuma elnyerésére készülő Johannis azt mondta, hogy a második forduló előtti kampányban inkább „a választókkal való találkozásokra fogok összpontosítani”.

A román sajtó kedden felidézte, hogy az öt évvel ezelőtti választási kampányban éppen Klaus Johannis volt az, aki a második fordulóban követelte a nyilvános jelöltvitát a végső győzelemre esélyesnek tartott, ám végül a választásból vesztesként kikerülő Victor Ponta akkori PSD-jelölttől. Johannis akkor a Facebookon is úgy fogalmazott, hogy Ponta „folytatja az eddigi arrogáns magatartását, amivel kerüli a nyilvános vitát”, holott a „választópolgárok vágya” és érdeke is azt kívánta, hogy megismerjék a jelöltek álláspontjait.

 

Akkor, 2014-ben végül két televíziós vita is lett: november 11-én a Realitatea TV, másnap pedig a B1 televízió stúdiójában.

 

Az első „párbajnak” érdekessége – így utólag –, hogy az a Rareș Bogdan moderálta, aki jelenleg a liberális párt első alelnöke, és a PNL listavezetője volt az idei európai parlamenti választásokon.

A második tévévita:

Dan Motreanu, a PNL kampányfőnöke kifejtette, hogy Klaus Johannis nem fél a vitától, de tekintve, hogy, mindkét jelölt magas szintű vezetői szerepet töltött be az elmúlt években, nagyon jól ismert mindkettő politikai tevékenysége és az az álláspontja, hogy nincs értelme egy ilyen vitának, mert az semmivel sem nyújtana többet a kampányban.

Az elnökválasztás második fordulóját november 24-én, vasárnap tartják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?