Ponta: a második fordulóban mindenki úgy szavaz, ahogy akar

A reméltnél gyengébb eredményt ért el az általuk támogatott Mircea Diaconu az államelnöki választásokon – ismerte el hétfőn Victor Ponta, a Pro Románia elnöke, hozzátéve, hogy azt tanácsolja szimpatizánsaiknak: a második fordulóban mindenki voksoljon lelkiismerete szerint voksolhat. „Engem sem Klaus Johannis, sem Viorica Dăncilă nem képvisel, és ennek megfelelően fogok cselekedni” - mondta.

„Köszönöm mindazoknak, akik Mircea Diaconura adták voksukat, köszönöm minden kollégának a kampányban tett erőfeszítéseket. A második fordulóban mindenki úgy szavaz – ha szavaz –, ahogy jónak látja. Én sem Johannis, sem Dăncilă által nem érzem magam képviseltetve, és ennek megfelelően fogok cselekedni” – fejtette ki Ponta.

A baloldali párt – amely a Călin Popescu Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) közösen támogatta a függetlenként induló Diaconut – célkitűzése nem ez a választás volt, még csak nem is a jövő éviek – magyarázta Ponta. „Ezek csak olyan szakaszokat képviselnek, amelyeken át kell haladni. A nulláról 6 százalékig, a 6-ról 9-ig, nagy bátorsággal és elszántsággal haladunk előre a 2020-as csatákig, készülve a baloldal és Románia igazi megreformálását fémjelző 2024-es évre!' – írta Facebook-bejegyzésében.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy a Mircea Diaconu által elért 9 százalékos eredmény (majdnem egymillió voks) „gyengébb a reméltnél”, de mindenképpen jobb, mint amit a Pro Románia jelenlegi ereje eredményezni tudott volna. „Ha az európai parlamenti választások eredményéhez hasonlítjuk, fontos növekedést látunk, és ezt meg kell erősítenünk 2020-ra” – szögezte le.

Ponta szerint a Pro Romániának azt kell kiépítenie és képviselnie, ami még nem létezik a hazai balközép politikai porondon, de szükség van rá: bátorságot a radikális reformokhoz, haladó hozzáállást, korszerűsítést és szolidaritást, hatékonyságot és tisztességet.

Megemlítette ugyanakkor, hogy Johannis nem kapta meg a szavazatok több mint felét, ahogy azt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jósolta, „de elérte azon személyes és politikai célkitűzését, hogy messze lehagyva ellenfeleit megnyerje az első fordulót, hogy meglegyen a saját kormánya, és hogy Viorica Dăncilă-val és a Szociáldemokrata Párttal küzdjön meg a második fordulóban”.

„Ha a 22 százalékos eredményt győzelmet jelent a PSD-nek, azt jelenti, hogy Viorica Dăncilă megtestesíti mindazt, amit az emberek utálnak a PSD-ben: a műveletlenséget, inkompetenciát, demagógiát, a megyei kiskirályoktól és a változás elleni diskurzustól való függőséget. Meggyőződésem azonban, hogy még a PSD-t is reformra és változtatásra fogja kényszeríteni az élet, és ez 2024-re a baloldal egységesítéséhez és korszerűsödéséhez vezet” – bocsátkozott jóslatokba.

A Mentsétek meg Romániát Szövetségről (USR) Ponta úgy vélte, hogy az egy új, fiatal, változásra és reformra éhes választógenerációt képvisel, azonban jelöltjének, Dan Barnának nem sikerült felnőnie ezekhez az elvárásokhoz.

„Továbbra is szükség van USR-re és a Pro Romániára, ha szét akarjuk törni a PNL és PSD politikai tömbjét, de változtatni kell a módszereken, és le kell váltani bizonyos vezetőket” – sommázta Ponta.

Kapcsolódók

Kimaradt?