Kolozs megyében háromezerrel több szavazatot kapott Kelemen Hunor, mint 2014-ben

Kelemen Hunor közel 28 ezer szavazatot kapott a Kolozs megyei magyaroktól, ez háromezer szavazattal több mint 2014-ben. A megyei adatokat Csoma Botond képviselő, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, valamint Antal Géza ügyvezető elnök hétfőn ismertette.

2014-ben közel 25 ezren voksoltak Kelemen Hunorra a megyéből, ehhez képest a november 10-i választásokon háromezerrel több szavazatot kapott az RMDSZ jelöltje.

„A mostani mozgósítás eredményeképpen több szavazatot sikerült összegyűjteni Kelemen Hunornak, mint az előző államelnök választáson. Kolozs megyében Kolozsváron, Tordán, Désen és Szamosújváron, valamint Szászfenes, Kisbács, Tordaszentlászló, Kalotaszentkirály és Egeres községekben szavaztak a legtöbben a magyar államfőjelöltre” – idézte Antal Gézát a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökét a szervezet sajtóirodája.  

Tájékoztatása szerint a magyarok legmagasabb arányban Kalotaszentkirály, Kisbács, Körösfő, Magyarfenes, Magyarkapus, Magyarvista, Magyarszovát és Tordaszentlászló településeken vettek részt a választásokon. Kolozsvár, Torda, Dés, Kalotaszentkirály, Szamosújvár, Szászfenes, Bánffyhunyad, Bálványosváralja, Kisbács és Szék. Ezeken a településeken több mint 500-an támogatták a szövetség jelöltjét.

Csoma Botond képviselő elmondta, a kampányban sikerült olyan területeket is tematizálni, mint az oktatási vagy a környezetvédelem, és nem utolsó sorban szó esett a kisebbség és többség kapcsolatáról is.

„Kell hallatnunk a hangunkat és a véleményünket. Az erdélyi magyarság nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen fontos választáson, mint az államelnökválasztás ne nyilvánítsa ki véleményét. Az erdélyi és így a Kolozs megyei magyarok is megértették a politikai vélemény kifejtésének fontosságát. Nem volt hiábavaló, hogy volt saját jelöltünk. Köszönöm a helyi szervezeteinknek, polgármestereinknek, alpolgármestereinknek, tanácsosainknak a sok munkát és nem utolsó sorban köszönöm a Kolozs megye magyar közösségnek azt a közel 29 ezer szavazatot, amely hozzásegített ahhoz, hogy az RMDSZ jelöltje országos szinten több szavazatot kapott mint öt évvel ezelőtt.” – tette hozzá a megyei elnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?