Elnökválasztás 2019: most már biztos Dăncilă lesz Johannis ellenfele a második fordulóban

Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, volt miniszterelnök lesz a hivatalban lévő Klaus Johannis jobboldali államfő ellenfele a elnökválasztás második fordulójában - derült ki a Központi Választási Iroda (BEC) által vasárnap éjszaka közzétett részeredményekből, amelyek az aznapi első fordulóban belföldön leadott szavazatok több mint 95 százalékos feldolgozottságát tükrözték.

Johannis az összeszámolt voksok 36,91 százalékát kapta, míg Dăncilă a 23,6 százalékukat. A harmadik helyezett Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a PLUS választási szövetségének jelöltje - aki az exit pollok közzététele után még a diaszpóra szavazataitól remélte azt, hogy felhozzák a második helyre - 14,05 százalékon áll. Ekkora hátrányt akkor sem dolgozhat már le, ha külföldön valamennyi román állampolgár rá szavazott volna.

Ezt hétfőre virradóra maga Dan Barna is elismerte. „A párhuzamos szavazatszámlásunk adatai szerint nem sikerült bejutnom a második fordulóba. Az utolsó percig reménykedtünk, de nincs elegendő szavazatunk” – írta Facebook-oldalán a jelölt.

Kelemen Hunor a 95 százalékos feldolgozottságú adatok szerint a szavazatok 4,1 százalékát szerezte meg. Az RMDSZ államfőjelöltje öt évvel ezelőtt, hasonló arányú részvétel mellett 3,47 százalékos eredményt ért el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?