FRISSÍTVE – Klaus Johannis: nyertünk, de még egy fontos csata hátravan

FRISSÍTVE: „Nyertünk!” – jelentette ki Klaus Johannis hivatalban lévő államfő az elnökválasztás első fordulójának exit poll-jelentéseken alapuló végeredményét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje felhívta azonban a szavazóbázis figyelmét, hogy még egy csata – a második forduló – hátra van, és arra kérte a bel- és külföldi szavazókat, hogy két hét múlva még nagyobb számban menjenek el szavazni, hogy biztosítsák a változást „egy normális Románia” irányába – utalt a választási jelszavára.

Johannis szerint a hétfőn beiktatott PNL-kormánnyal „helyes útra tért az ország”, de a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) Szövetségnek, a Népi Mozgalom Pártnak (PMP) és az RMDSZ-nek együtt kell működnie. Az államfő méltatta a liberális kormány munkáját és úgy vélte: az országban és külföldön a szavazás „kifogástalan rendben” zajlott, de hangsúlyozta: a PSD-vel folytatott háborúnak még nincs vége, még egy csata két hét múlva hátra van.

„Az USR-PLUS-szavazókat, akik ma egy nagyon jó jelöltet támogattak, emlékeztetem közös dolgainkra: a jogállamiság és az európai értékrend Románia hosszú távú fejlődésének pillérei, és felkérem őket arra, hogy építsük együtt ezt a jövőt. Azt mondom a PMP szimpatizánsainak: gyertek szavazni. Most együtt felépíthetjük a művelt Romániát, amit én is szeretnék. A PSD-vel folytatott háború még nem ért véget, de mi abban a helyzetben vagyunk, hogy együtt kell működnünk, mi, a PNL, az USR-PLUS, a PMP, az RMDSZ, akik normális Romániát akarunk. Kedves románok, gyertek, szavazzatok a normális Romániára!” – mondta Johannis.

„Nagyobb győzelmet arattunk a PSD fölött, mint bármikor az elmúlt harminc esztendőben. A románok soha nem szavaztak ennyire hangsúlyosan és ennyire világosan a PSD ellen, és ez egy hatalmas lépés Románia számára” – mondta Johannis.

A Szociáldemokrata Párt, a PSD veresége nem jelenti azt, hogy a baloldali érzelmű szavazók hátrányt fognak szenvedni – nyugtatott meg mindenkit az elnök. „Ők azt akarják, amit valamennyi lakos akar az ország vezetőitől, hogy a közpénzeket felelős módon költsék iskolákra, kórházakra, autópályákra, hogy stabil nyugdíjak és a polgárok szolgálatában álló intézmények, valamint mindenki által tiszteletben tartott, tisztességes törvények legyenek” – fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?