RMDSZ-becslés: 16 óráig a magyarok 11 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni

Az RMDSZ becslése szerit a magyar részvétel lemaradása 16 órakaor 11 százalékos volt az országos részvételhez képest az elnökválasztás vasárnapi fordulójában, ezért Hegedüs Csilla szóvivő arra biztatta az embereket, hogy menjenek el szavazni, illetve ha már voltak, akkor győzzék meg környezetüket arról, hogy érdemes élniük szavazati jogukkal.

 

Mint korábban írtuk, a BEC 16 órás jelentése alapján az országos részvétel 33,4 százalékos volt, ami enyhén elmarad a 2014-es elnökválasztás első fordulójához képest (35,1 százalék), és enyhén magasabb, mint az idei európai parlamenti választáson  jegyzet részvétel ugyanebben az időpontban (32,0 százalék).

Az RMDSZ becslései szerint a magyar részvétel elmarad az országos részvételtől, 29,7 százalékra becsülhető, ami szintén alacsonyabb, mint a 2014-es hasonló adat (30,7 százalék).  A magyar részvétel lemaradása enyhén kisebb, mint a korábbi elnökválasztáson volt ebben az időpontban, 11 százalékos. A relatív különbség jelentős a legutóbbi parlamenti és az európai parlamenti választásokhoz képest.

A magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Kolozs megyében kiemelkedő a részvétel, jelentősebb lemaradás az országos átlaghoz képest Kovászna, Szatmár és Hargita megyében tapasztalható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?