Becslés: a 13 órás adatok szerint is elmarad a magyar részvétel az országos átlagtól

Az RMDSZ becslései szerint a vasárnap 13 órás adatok szerint is elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól az elnökválasztás első fordulójában.

A Központi Választási Iroda (BEC) 13 órás jelentése alapján az országos részvétel 20,7 százalékos volt, magasabb. Az RMDSZ becslése szerint a magyarok részvétele 18 százalék  körüli volt – ismertette az adatokat Hegedüs Csilla szóvivő.

A becslés szerint magyar részvétel lemaradása 13,7 százalék körüli az országos részvételhez képest. Voltaképp a magyarok által jelentősebb arányban lakott megyék mindegyikében kisebb a szavazási kedv az országosnál. A legkisebb arányban Kovászna és Szatmár megyében adták le voksukat a polgárok.

„Ez a lemaradás jelentős, de behozható. Ezért arra kérjük a magyar választókat, a külföldön élőket is, hogy biztassák szavazásra az ismerőseiket, barátaikat is. Mutassuk meg, hogy a magyar közösséggel számolni kell Romániában” – nyilatkozta Hegedüs Csilla.

Mint korábban írtuk, vasárnap 12.35-ig a levélszavazatokkal együtt már több mint 385 ezer külföldön élő román állampolgár adta le a szavazatát az elnökválasztás első fordulójában. Ezzel megdőlt a külföldön leadott szavazatok rekordja, amit az idei EP-választásokon jegyeztek. Magyarországon viszont a 12 órás adatok szerint kevesen, mindössze  847-en szavaztak.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?