Becslés: elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól a 10 órás adatok szerint

Az RMDSZ becslései szerint a vasárnap délelőtti órákban elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól az elnökválasztás első fordulójában.

A Központi Választási Iroda (BEC) 10 órás jelentése alapján az országos részvétel 6,9 százalékos volt, magasabb, mint az a 2014-es elnökválasztás első fordulójában és az idei EP-választásokon. A becslés szerint a magyarok részvétele 5,4 százalékos volt – ismertette az adatok Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ szóvivője elmondta, a magyar részvétel lemaradása 21 százalékos az országos részvételhez képest. A lemaradás enyhén nagyobb, mint a legutóbbi elnökválasztáson és jelentős a parlamenti és az EP-választásokhoz képest.

Országosan 10 órakor éppen a magyarok lakta megyékben (Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár) volt a legalacsonyabb a részvétel, Erdélyben csak Kolozs megyében volt magas a szavazási kedv. Külföldön ugyanakkor rekordmagas a részvétel, 10 óráig 330 ezren szavaztak, kétszer annyian, mint öt évvel ezelőtt az első elnökválasztási fordulóban. Magyarországon ugyanakkor csak 709-en mentek el szavazni.

„Arra kérjük a magyarokat, menjenek el szavazni, mert ez nem csak a politikusokról, hanem arról is, hogy mutassuk meg a közösség erejét” – mondta Hegedüs Csilla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?