Belügyminisztérium: incidensek nélkül kezdődött az államfőválasztás

Reggel 7 órakor elkezdődött a szavazás az államfőválasztás első fordulójában, urnanyitáskor nem voltak incidensek - közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

Nyilatkozatában felhívta a figyelmet a szavazási folyamattal kapcsolatos főbb tudnivalókra, az állampolgárok, illetve a szavazókörzeti irodák tagjainak jogaira és kötelezettségeire, valamint a szabálysértések esetén kiróható büntetésekre.

Dajbog rámutatott, a szavazókörzeti iroda elnökének kötelessége gondoskodni a szavazás jó körülményeinek és gördülékenységének biztosításáról. Az elnök hatásköre kiterjed a szavazóhelyiségnek helyet adó épület udvarára, valamint az annak 500 méteres körzetében levő utcákra, közterekre is.

Azok a személyek, akik nem hajlandók alávetni magukat a szavazókörzeti iroda elnöke rendvédelemre vonatkozó utasításainak, 1.500 és 4.500 lej közötti bírsággal büntethetők. Ugyanekkora összegű büntetés róható ki azokra is, akik 7 és 21 óra között alkohollal kereskednek vagy ezt fogyasztanak a szavazóhelyiségek közelében, illetve akik választási propagandát folytatnak, vagy megpróbálják meggyőzni a választópolgárokat, hogy egy bizonyos jelöltre szavazzanak vagy ne szavazzanak.

A többes szavazás vagy a hamis személyazonosító okmánnyal való voksolás hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után, akárcsak a választójog gyakorlásának bármilyen eszközzel való akadályozása - mondta még a belügyi szóvivő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?