Vasárnap estig zajlik az államfőválasztás első fordulója (percről percre)

Vasárnap reggel 7-től 21 óráig zajlik az elnökválasztás első fordulója Romániában. A tét voltaképpen az, hogy a további 13 jelölt közül melyik jut be az ötéves mandátuma végéhez ért Klaus Johannisszal együtt a két hét múlva tartandó második fordulóba. A külföldön élő román állampolgárok már péntek óta szavaznak, a levélszavazatokkal együtt a romániai urnanyitásig közel 300 ezren éltek ezzel a jogukkal. Este 9-kor három közvélemény-kutató intézet exit poll adatait ismertetik. Hasznos tudnivalókat a szavazásról itt olvashat. Cikkünk folyamatosan frissül.

21:54

Öt perccel a vége előtt

Öt perccel a vége előtt 47,64 százalékos a részvételi arány, ez 8 679 517 szavazót jelent.

21:44

Tévések hada az RMDSZ eredményváróján

Urnazárás előtt néhány perccel megtelt tévésekkel, újságírókkal az RMDSZ eredményvárójának kolozsvári helyszíne. Hamarosan érkezik Kelemen Hunor államfőjelölt is, aki majd az exit poll adatokat fogja kommentálni a sajtónak.

21:23

Részvételi arány 20 órakor: 46,84 százalék

A BEC szerint 20 órakor 46,84 százalékos a részvételi arány. Este 8 óráig összesen 8 534 072 választópolgár ment el szavazni, városon 4 955 301, vidéken 3 578 771 személy voksolt. Magas részvételi arányt jegyeztek Ilfov (61,50 százalék), Kolozs (57,80 százalék), Szeben (52,81 százalék), Brassó (52,78 százalék) és Giurgiu (51,17 százalék) megyében, a legkevesebben Vaslui (35,09 százalék), Kovászna (36,39 százalék), Szatmár (37,08 százalék), Máramaros (40,00 százalék) és Ialomiţa (41,14 százalék) megyében járultak az urnákhoz. (Agerpres)

21:04

RMDSZ-becslés: 19 óráig a magyarok 7,7 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni

Az RMDSZ becslései szerint a vasárnap 19 órakor is elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól az elnökválasztás első fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) 19 órás jelentése alapján az országos részvétel 45,1 százalékos volt, alacsonyabb, mint az a 2014-es elnökválasztás első fordulójában (48,9) százalék, de magasabb, mint az idei EP-választásokon (44,5 százalék). Az RMDSZ becslése szerint a magyarok részvétele 41,6 százalékos volt ebben az órában. Ez 7,7 százalékos lemaradást jelent az országos átlaghoz képest – ismertette az adatok Hegedüs Csilla.

21:02

Alvó urnabiztost fényképeztek le Gorj megyében

Egy Târgu Jiu-i szavazókörben az asztalnál alvó urnabiztost fényképezett le egy választópolgár vasárnap, és a fotót megosztotta a közösségi oldalán is azzal a megjegyzéssel, hogy végig aludt, amíg ő a helyiségben volt. (Digi24)

20:22

Meghaladta a 45 százalékot a részvételi arány

Meghaladta a 45 százalékot a részvételi arány az elnökválasztáson: vasárnap 19 órakor a választópolgárok 45,08 százaléka voksolt, ami 8 212 964 személyt jelent. Öt évvel ezelőtt ugyanebben az órában magasabb volt a választói kedv, akkor a névjegyzékben szereplők 48,89 százaléka járult az urnák elé este hét óráig. (Hotnews)

19:22

A Facebookon büszkélkedett a szavazatával egy USR-s képviselő

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Beszterce-Naszód megyei szervezete bepanaszolta a megyei választási bizottságnál Cristina Iurişniţi parlamenti képviselőt, a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) poltitikusát, amiért a szavazólappal a kezében készített fotót, amit a Facebook-oldalán is posztolt.

 

Cristina Iurişniţi utóbb azt nyilatkozta, hogy bocsánatot kér, ha vétett a szabályok ellen, és vállalja a felelősséget.  (Hotnews)

19:20

Elkapta a koronavírus-fertőzést Putyin szóvivője

Kórházba szállították Covid-19 típusú koronavírus-fertőzéssel Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét. Ezt maga Peszkov közölte kedden orosz hírügynökségekkel. A szóvivő a TASZSZ-nak azt mondta, hogy több mint egy hónappal ezelőtt találkozott személyesen Vlagyimir Putyin elnökkel. A SARS-CoV-2 koronavírust az orosz államvezetés tagjai közül eddig Mihail Misusztyin miniszterelnök, valamint Olga Ljubimova kulturális és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter szervezetében mutatták ki. Misusztyint kórházban, Ljubimovát pedig otthonában kezelik. Jakusevet már gyógyultnak nyilvánították. Április 29-én felröppent olyan hír is, amely szerint az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője, Szergej Kirijenko is megfertőződött, de későbbi híradások szerint nála a megismételt teszt negatív eredményt mutatott. (MTI)

19:16

Túl mély dekoltázsa miatt panaszoltak be egy kolozsvári urnabiztost

Egy kolozsvári szavazókör egyik urnabiztosát azért panaszolta be a Megyei Választási Bizottságnál telefonon egy hölgy, mert szerinte túl kihívóan öltözködött. Másutt zenehallgatással ütötték volna agyon az időt a számlálóbiztosok.

A túl mély dekoltázsra vonatkozó bejelentés nem bizonyosodott be – közölte a Megyei Választási Bizottság, de nem közölték, hogy miért volt alaptalan a vád: egyáltalán nem volt kihívó a viselet, vagy lehetett volna mélyebb a dekoltázs...

Szintén egy kolozsvári szavazókörből panaszolta be az egyik párt képviselője a többi urnabiztost, akik szerinte zenét hallgattak a szavazóhelyiségben, ami őt zavarta. A zenét leállíttatták – közölte a Megyei Választási Bizottság. (Hotnews)

19:06

Este hat órai részvételi adatok

A BEC honlapján frissülő adatok szerint 18 órakor 42,60 százalékos volt a választási részvételi arány, ez 7 761 655 szavazópolgárt jelent.

19:03

Közel 15 ezer fogvatartott szavazott vasárnap

Az Országos Börtönigazgatóság (ANP) tájékoztatása szerint 14 807 fogvatartott adta le voksát vasárnap az államfőválasztás első fordulójában. (Agerpres)

18:47

Több mint félmillióan szavaztak külföldön

A BEC közleménye szerint vasárnap 17 óráig összesen 550 551 polgár szavazott a határokon túl kialakított 835 szavazókörzetben, illetve levélben. Keletről nyugat felé haladva sorban nyílnak meg a szavazókörzetek, és kezdődik a voksolás harmadik napja az Amerikai Egyesült Államokban is – tájékoztat a washingtoni román nagykövetség. A külföldi választási folyamat hétfőn, romániai idő szerint reggel 7 óráig tart, amikor bezárnak az USA és Kanada nyugati partján lévő nagyvárosok szavazókörzetei. (Agerpres)

18:45

Friss exit poll adatok szivárogtak ki

Az Adevărul által megszerzett friss exit poll adatok szerint szoros a verseny két jelölt között a második helyért az elnökválasztás vasárnapi fordulójában. A napilap az IRES 15 órás adatait közölte. Ezek szerint a PSD jelöltje, Viorica Dăncilă volt kormányfő 4 százalékponttal megelőzi az USR-PLUS által támogatott Dan Barnát, de felmérés nem jeleníti meg a külföldi szavazás eredményét.

18:38

Meghaladta a 40 százalékot a részvételi arány

15 óra 40 perckor 40,81 százalékos országszerte a részvételi arány, ez 7 436 064 szavazót jelent. (BEC)

18:34

A bejelentett szabálysértések fele alaptalannak bizonyult

Vasárnap délutánig 61 szabálysértésre vonatkozó bejelentés érkezett, de ezek fele megalapozatlannak bizonyult – közölte a belügyminisztérium sajtótájékoztatóján Monica Dajbog szóvivő. Tiltott kampányolásért, alkoholárusításért és kettős szavazás kísérletéért szabtak ki bírságokat. A választás előtti szombaton, illetve vasárnap összesen 15 ezer új személyazonossági igazolványt állítottak ki, köztük 11 mozgáskorlátozott és nem szállítható személyhez mobil kamerát vittek ki, hogy érvényes fényképes igazolványt készíthessenek.

18:15

Bezártak a szavazóhelyiségek Új-Zélandon és Ausztráliában

Lezárult a romániai államfőválasztás első fordulója Új-Zélandon és Ausztráliában. Új-Zélandon Aucklandban 191 román állampolgár adta le a voksát, az Ausztráliában kialakított hat szavazókörzetnél összesen 989 román állampolgár élt szavazati jogával. (Agerpres)

18:01

RMDSZ-becslés: 16 óráig a magyarok 11 százalékkal kevesebben mentek el szavazni

Becslések szerint a magyar részvétel lemaradása  a16 órai adatok szerint 11 százalékos volt az országos részvételhez képest, ezért Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője arra biztatta az embereket, hogy menjenek el szavazni, illetve ha már voltak, akkor győzzék meg környezetüket arról, hogy érdemes élniük szavazati jogukkal.

17:17

Csalódást okoztak a 16 órai adatok

Másfél százalékkal elmaradt az öt évvel ezelőtti, hasonló órában mért szinttől az elnökválasztáson való részvétel - derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) adataiból. Míg a 2014-es elnökválasztás első fordulójában 16 óráig a polgárok 35,1 százaléka szavazott, addig most vasárnap - ugyanaddig az időpontig - csak 33,45 százalékos volt a részvétel. 

16:29

A kormányfő rekordrészvételre számít

Nagyon jó körülmények között zajlik a szavazás, csak apró, jelentéktelen incidensekről érkeztek bejelentések, mondta vasárnap kora délután Ludovic Orban miniszterelnök. Közölte, a határokon túli szavazóhelyiségekben akadálymentesen zajlik a voksolás, ami azt jelenti, hogy a külföldi szavazással kapcsolatos szabályzat módosítása meghozta gyümölcsét, mert a külhoni románok végre a lehető legjobb körülmények között tudnak élni szavazati jogukkal. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) székházában adott nyilatkozatában Orban úgy vélekedett, valószínűleg az elnökválasztások első fordulója történetének legnagyobb jelenléti arányát fogják regisztrálni az idén. A liberális párti vezetők a Nemzeti Liberális Párt fővárosi székházában gyülekeznek az államfőválasztás első fordulójának vasárnapján. (Agerpres)

15:51

Részeredményeket szivárogtatott ki a PSNews

A PSNews által megszerzett eddigi exit poll adatok szerint Klaus Johannis jelenlegi államfő toronymagasan vezet, mögötte második helyen Viorică Dăncilă volt kormányfő áll.További részletek itt.

15:50

A politikai szélkakasok ellen szavazott Ráduly Róbert Kálmán

Lassan gyűlnek a voksok Csíkszereda választókörzeteiben. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere kora délután adta le szavazatát. Ottjártunkkor lassan szállingóztak az emberek az államelnökválasztás első fordulójában, főleg idősek járultak az urnákhoz. 

15:49

Biró Rozália: szánjunk rá egy félórát!

​„Ma egy olyan államelnökre szavaztam, aki képes és nyitott arra, hogy olyan országot teremtsen, ahol kölcsönös tisztelet uralkodik, egymást megbecsüljük, és egymásra odafigyelünk, ahol az állam van az emberekért, és nem fordítva” – mondta Nagyváradon Biró Rozália.

Az RMDSZ Bihar megyei képviselőjé, a szövetség nőszervezetének elnöke szavazata leadása után másokat is erre biztatott. „Kérek mindenkit, szánja rá azt a fél órát, hogy hallassa a hangját. Bizonyítanunk kell azt, hogy erős magyar közösségünk van, bizonyítanunk kell azt, hogy megkerülhetetlenek vagyunk a politikai és társadalmi téren egyaránt, és bizonyítanunk kell, hogy összefogással tudunk fellépni, akkor amikor az szükséges gyermekeink jövőéjért.”

15:19

Lélektani határ fölött a 14 órai részvétel

A szavazási joggal rendelkező polgárok több mint 25 százaléka adta le voksát 14 óráig - jelentette be a Központi Választási Iroda (BEC), ami abszolút számban több mint 4 és fél millió állampolgárt jelent. Ez jelentősen magasabb adat, mint amit legutóbbi szavazáskor mértek, az európai parlamenti választások alkalmával 14 óráig a voksolók 23,9 százaléka adta le szavazatát. Ehhez a számhoz hozzáadódik még a külföldön leadott mintegy 430 ezer szavazat. 

15:04

Antal Árpád az alacsony háromszéki részvételről

A Maszol érdeklődésére az alacsony háromszéki választási kedvről Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta: az elmúlt egy évtizedben kialakult, hogy az erdélyi, székelyföldi megyékben később indulnak el az emberek szavazni. „Az számít, ami este 9 órakor van, és nem az, ami reggel, így időnk van bőven megelőzni sok dél romániai megyét” – mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester. Véleménye szerint a háromszékiek is érzik ennek fontosságát. „Az én józan paraszti eszem is azt mondja: részt kell venni a választásokon, erőt kell felmutatni minden alkalommal, hogy ott tudjunk ülni az az asztal mellett ahol a döntéseket meghozzák, mert régi mondás, hogy ha nem ülünk az asztal mellett, felkerülünk az étlapra, amit nyilván nem akar senki”, összegzett Antal Árpád.

14:52

A Szatmár megyei RMDSZ-es politikusok igyekeztek jó példát mutatni

Szatmár megye 337 szavazókörzetben 313 553 szavazásra jogosult személyt várnak vasárnap 21 óráig az urnák elé – eddig közülük még elég kevesen, mindössze 11,32 százalék (35 523 fő) élt alkotmányos jogával. A megyei rendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint a voksolás minden szavazóhelyiségben gond nélkül kezdődött meg és eddig semmiféle incidensről nem érkezett bejelentés. A különböző pártok politikusai igyekeztek jó példát mutatni s már a kora délelőtti órákban voksoltak — a korán kelők csapatát erősítette Pataki Csaba tanácselnök, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnöke és Kereskényi Gábor polgármester.

14:45

Becslés: a 13 órás adatok szerint is elmarad a magyar részvétel az országos átlagtól

Az RMDSZ becslései szerint a vasárnap 13 órás adatok szerint is elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól az elnökválasztás első fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) 13 órás jelentése alapján az országos részvétel 20,7 százalékos volt, magasabb. Az RMDSZ becslése szerint a magyarok részvétele 18 százalék  körüli volt – ismertette az adatokat Hegedüs Csilla szóvivő.

A becslés szerint magyar részvétel lemaradása 13,7 százalék körüli az országos részvételhez képest. Voltaképp a magyarok által jelentősebb arányban lakott megyék mindegyikében kisebb a szavazási kedv az országosnál. A legkisebb arányban Kovászna és Szatmár megyében adták le voksukat a polgárok. „Ez a lemaradás jelentős, de behozható. Ezért arra kérjük a magyar választókat, a külföldön élőket is, hogy biztassák szavazásra az ismerőseiket, barátaikat is. Mutassuk meg, hogy a magyar közösséggel számolni kell Romániában” – nyilatkozta Hegedüs Csilla.

14:10

Megdőlt a külföldi részvétel eddigi rekordja

Vasárnap 12.35-ig a levélszavazatokkal együtt már több mint 385 ezer külföldön élő román állampolgár adta le a szavazatát az elnökválasztás első fordulójában. Ezzel megdőlt a külföldön leadott szavazatok rekordja, amit az idei EP-választásokon jegyeztek. Akkor összesen 384 943 román állampolgár szavazott az ország határain kívül. Az öt évvel ezelőtti elnökválasztás második fordulójában 379 116 külföldön élő román állampolgár élt szavazati jogával. Az idei államfőválasztás újdonsága, hogy külföldön már péntek óta lehet voksolni. (g4media.ro)

13:42

Már tudni lehet, hogy ki győzött Új-Zélandban

Dan Barna, az USR-PLUS államfőjelöltje nyerte az elnökválasztás első fordulóját Új-Zélandban, az első országban, ahol lezárult a szavazás. A pártszövetség párhuzamos szavazatszámlása szerint jelöltjük a voksok 47,6 százalékát szerezte meg. Klaus Johannis államfő 27,2 százalékot, a PSD jelöltje, Viorica Dăncilă 5,2 százalékot, a Pro Románia és az ALDE által támogatott Mircea Diaconu 4,4 százalékot kapott – írja a g4media.ro.

13:36

1046-ra emelkedett az elhunyt fertőzöttek száma

Újabb 10 koronavírussal fertőzött személy elhalálozását jelentették a román hatóságok, a virus áldozatainak száma így csütörtök délre 1046-ra emelkedett.  

13:13

Magyarok lakta megyében szavaztak a legkisebb arányban 12-ig

A Központi Választási Iroda vasárnap 12 órás adatai szerint Szatmár megyében volt a legalacsonyabb a részvétel az elnökválasztás első fordulójában. Az országos részvételi arány 15,82 százalékos volt, valamivel nagyobb, mint ugyaneddig az időpontig az EP-választásokon (15,06 százalék).

Az adatok szerint Szatmár megyében a választópolgárok 11,04 százaléka szavazott 12 óráig. Kovászna  megyében 11,21, Máramaros megyében 12,31, Hargita megyében 12,56  százalékos volt a részvétel eddig az időpontig. Országosan Ilfov, Constanța, Teleorman, Brassó és Argeș megyében mentek el a legnagyobb arányban szavazni.

12:57

Hegedüs Csilla: könnyű dolgom volt

Könnyű dolga volt vasárnap reggel, hiszen egyetlen magyar jelölt van, aki kiáll a közösségünk érdekeiért, így ő Kelemen Hunorra szavazott” – jelentette ki vasárnap Hegedüs Csilla, miután Kolozsváron leadta a szavazatát. Az RMDSZ ügyvezető alelnöke és szóvivője hozzátette, arra biztat mindenkit, hogy menjen el szavazni.

„Szavazzon a szíve szerint, szavazzon az esze szerint, de mindenképp egy olyan embert válasszon, akiről tudjuk, hogy a mi érdekeinkért dolgozik, akiről tudjuk, hogy kiáll a közösségünkért, hiszen azt látjuk, hogy a román jelölteknek nem vagyunk fontosak magyar közösségként, és csak a szavazatainkat akarják” – jelentette ki. Kiemelte, erőpróba a választás, de tudja, hogy egy erős erdélyi magyar közösség tagja, így arra kér mindenkit, „mutassuk meg az erőnket, azt, hogy összetartó közösség vagyunk, és velünk számolni kell”. (B. Sz.)

12:55

Ekkora volt a részvétel 11 órakor

A Központi Választási Iroda adatai szerint vasárnap 11 órakor 11,08 százalékos volt a részvétel az elnökválasztás első fordulójában. Az EP-választásokon 10,58 százalékos volt ez az arány ugyanebben az időpontban. A BEC adatai szerint 11 óráig már több mint 2 millióan adták le a szavazataikat az országban. A részvétel nagyobb volt városon, mint falun. A legkisebb Arad, Vaslui, Bihar, Szatmár és Kovászna megyében volt a választási kedve, a legtöbben Ilfov, Teleorman, Olt, Konstanca és Dâmbovița megyében szavaztak.

12:42

Paleologu a tisztelet Romániájára szavazott

A Népi Mozgalom Párt (PMP) államfőjelöltje, Theodor Paleologu a "tisztelet Romániájára" szavazott a vasárnapi elnökválasztás első fordulójában. Nyilatkozatában azt mondta, a román állampolgároknak ki kell követelniük maguknak a tiszteletet vezetőik részéről. "A tisztelet Romániájára szavaztam: a munka, az oktatás, a Románia és Európa kulturális és szellemi öröksége, a fiatalok és idősek, a Romániában és az ország határain túl élők, a minden román állampolgár iránti tiszteletre. A román állampolgároknak ki kell követelniük maguknak a tiszteletet azok részéről, akik vezetik őket" - fogalmazott Paleologu, miután leadta voksát az egyik fővárosi iskolában kialakított szavazóhelyiségben. Paleologut elkísérte a vasárnapi szavazásra a PMP elnöke, Eugen Tomac, illetve a párt több más vezetőségi tagja. (Agerpres)

12:33

Dan Barna optimistán várja az eredményt

A változásra voksolt vasárnap Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, az USR-PLUS választási szövetség államfőjelöltje, aki elmondta, nagyon optimistán várja a választások eredményét. "A változásra szavaztam ma, egy olyan Romániára, amely már most elkezdi a változtatásokat, nem öt év múlva, nem tíz év múlva. (...) Ez egy voks a jövőért, egy voks, amelyben nagy bizalmam van. (...) Nagyon optimista vagyok az eredményt illetően" - nyilatkozta Dan Barna, miután leadta szavazatát. Az USR elnöke ugyanakkor arra biztatta a román állampolgárokat, hogy menjenek el szavazni. Barna családjával - feleségével, szüleivel és testvéreivel - együtt ment el szavazni, és több nagyszebeni párttársa is elkísérte. (Agerpres)

12:24

Markó Béla: olyan elnökre szavaztam, aki minket is képviselni fog

"Romániában jelentős változásra van szükség általában a román politikai életben, és nagyon fontos az, hogy végre az elnöki hatáskört valaki helyesen értelmezze: olyan elnökre van szükség, aki az egész romániai társadalmat képviseli, beleértve a magyarokat, a románokat, aki véleményt mond a jelentős kérdésekben, aki nem próbál pártosan viselkedni, hanem arra törekszik, hogy Romániát a maga egészében képviselje – jelentette ki Markó Béla vasárnap a szavazata leadása után.

Az RMDSZ volt elnöke a Maros megyei Marosszentkirályon adta le voksát. "Nekünk szükségünk van egy modern, európai országra, amelyben otthon érezzük magunkat. Az elmúlt évek sajnos nem így teltek el, nem ezt bizonyítják: nagy múlasztások vannak ami az európaiságunkat, beilleszkedésünket illeti, hiszen mindmáig nem sikerült megoldani például Románia bekerülését a schengeni övezetbe, és ez nagy felelőssége annak az államelnöknek, akit most meg fognak választani. Olyan elnökre szavaztam, aki minket is képviselni fog" - nyilatkozta Markó Béla. (közlemény)

12:22

Becslés: elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól a 10 órás adatok szerint

Az RMDSZ becslései szerint a vasárnap délelőtti órákban elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól az elnökválasztás első fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) 10 órás jelentése alapján az országos részvétel 6,9 százalékos volt, magasabb, mint az a 2014-es elnökválasztás első fordulójában és az idei EP-választásokon. A becslés szerint a magyarok részvétele 5,4 százalékos volt – ismertette az adatok Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ szóvivője elmondta, a magyar részvétel lemaradása 21 százalékos az országos részvételhez képest. A lemaradás enyhén nagyobb, mint a legutóbbi elnökválasztáson és jelentős a parlamenti és az EP-választásokhoz képest.

11:30

Kelemen Hunor: „Azért szavaztam ma, hogy egy erős közösségnek az erejét felmutassuk”

„Ma arra szavaztam, hogy a következő években, évtizedekben legyen nagyobb tisztelet az állam részéről a polgár iránt. Legyen nagyobb tisztelet a magyarok és a románok között. Legyen bizalom és kevesebb előítélet, hogy ezt az országot jobb országgá tehessük” – nyilatkozta Kelemen Hunor vasárnap, miután leadta a szavazatát Csíkkarcfalván.

Az RMDSZ államfőjelöltje azt mondta: a vasárnapi választás nemcsak a jelöltekről szól, hanem a közösségről is. „Azért szavaztam ma, hogy egy erős közösségnek az erejét felmutassuk. A mai választás nemcsak a jelöltekről szól, hanem a közösségről is” – idézte a politikust az RMDSZ közleménye.

11:21

Johannis azt mondta, hogy egy normális Romániára szavazott

Egy normális Romániára szavazott - nyilatkozta a második mandátumára pályázó Klaus Iohannis államfő vasárnap, miután leadta szavazatát a bukaresti Jean Monnet Líceumban. "A mai nap rendkívül fontos Románia számára, de elismerem, hogy számomra is. Egy normális Romániára szavaztam. Nagyon jó jövőt szeretnék Románia számára, és remélem, ma megerősítést kapok arról, hogy nagyon sok román ugyanezt akarja. A mai szavazás napja az a nap, amikor a románok eldöntik, hogy milyen jövője legyen az országnak az elkövetkező évben" - hangoztatta Johannis. Az államfőt több liberális politikus elkísérte szavazni, köztük Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan, Alina Gorghiu és Dan Motreanu. (Agerpres)

11:14

Székelyföldön volt a legkisebb a szavazási kedv reggel 10 óráig

A Központi Választási Iroda vasárnap reggel 10 órás adatai szerint országosan továbbra us Háromszéken volt a legalacsonyabb a részvétel az elnökválasztás első fordulójában. Az országos részvételi arány 6,89 százalékos volt, nagyobb, mint ugyaneddig az időpontig az EP-választásokon (6,66 százalék).

Az adatok szerint Kovászna megyében a választópolgárok 4,54 százaléka szavazott 10 óráig. Szatmár megyében 4,83, Hargita megyében 5,11, Máramaros megyében 5,43 százalékos volt a részvétel eddig az időpontig. Országosan Ilfov Teleorman volt legnagyobb (9,40 százalékos) a választási kedv. Az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson 6,55 százalékos volt a részvételi arány 10 órakor.

10:48

Belügyminisztérium: incidensek nélkül kezdődött az államfőválasztás

Reggel 7 órakor elkezdődött a szavazás az államfőválasztás első fordulójában, urnanyitáskor nem voltak incidensek - közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. Nyilatkozatában felhívta a figyelmet a szavazási folyamattal kapcsolatos főbb tudnivalókra, az állampolgárok, illetve a szavazókörzeti irodák tagjainak jogaira és kötelezettségeire, valamint a szabálysértések esetén kiróható büntetésekre.

10:15

Szavazásra buzdít a miniszterelnök

A szavazati jog olyan alapvető jog, amely lehetőséget teremt a polgároknak arra, hogy eldöntsék, milyen irányba haladjon az országuk, ezért arra ösztönzi a romániaiakat, hogy vegyenek részt a választáson - nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap, miután leadta szavazatát az Ilfov megyei Dobroeşti egyik iskolájában.

„Az államfői tisztség a román állam legfontosabb funkciója, hiszen az elnök adja meg az irányt, az alaphangot, neki van valódi hatalma ahhoz, hogy képviselje Romániát a világban, hogy korrigálja más állami intézmények esetleges hibáit. (...) Arra biztatom a románokat, hogy gyakorolják az áldozatok árán megszerzett szavazati jogukat, azt az alapjogot, amely lehetővé teszi minden román állampolgár számára, hogy eldöntse, mi történik országával, hogy milyen irányba, jó vagy rossz irányba halad-e az ország” - hangoztatta Orban. Reggel ment szavazni - tette hozzá -, mert aki korán kel, aranyat lel. (Agerpres)

10:09

Háromszéken volt a legkisebb a szavazási kedv reggel 9-ig

A Központi Választási Iroda vasárnap reggel 9 órás adatai szerint országosan Háromszéken volt a legalacsonyabb a részvétel az elnökválasztás első fordulójában. Az országos részvételi arány 3,47 százalékos volt, nagyobb, mint ugyaneddig az időpontig az EP-választásokon (3,36 százalék).

Az adatok szerint Kovászna megyében a választópolgárok 2,16 százaléka szavazott 9-ig. Szatmár megyében 2,34, Máramaros megyében 2,52, Hargita megyében 2,52 százalékos volt a részvétel eddig az időpontig. Országosan Ilfov megyében volt legnagyobb (5,11 százalékos) a választási kedv.

09:57

A PSD államfőjelöltje már leadta a szavazatát

Bevallása szerint jólétért és a szavatolt jogokért szavazott az államfőválasztáson Viorica Dăncilă szociáldemokrata pártelnök, a PSD államfőjelöltje. "A jólét, a szavatolt jogok Romániájára szavaztam, egy biztonságos és méltóságteljes Romániára, amelyben az embereknek nem kell attól tartaniuk, hogy mi lesz holnap, mert nincs, amit enniük, nincs pénzük gyógyszerre, a számlák kifizetésére. A nyugdíj- és fizetéscsökkentések ellen, a megszorítások ellen szavaztam" - nyilatkozta Dăncilă, miután leadta voksát a bukaresti Sfântu Sava Főgimnáziumban berendezett szavazóhelyiségben. (Agerpres)

09:33

Nagyon aktívak a külföldön szavazó román állampolgárok

Romániai idő szerint vasárnap reggel 7 óráig több mint 273 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás első fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben - derül ki a Központi Választási Iroda honlapján közzétett adatokból. Öt évvel ezelőtt összesen 161 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott az első fordulóban, de idén már péntek óta leadhatták voksukat.

Vasárnap reggel 8.11-kor a Központi Választási Iroda folyamatosan frissülő adatai szerint a külföldön leadott szavazatok száma meghaladta a 300 ezret. A legtöbben Londonban, Chișinăuban és Brüsszelben szavaztak. Magyarországon 8.30-ig mindössze 625-en adták le a szavazatukat.

09:04

Rengetegen szavaztak Romániában reggel 8 óráig

A Központi Választási Iroda honlapján folyamatosan frissülnek a részvételi adatok. E szerint vasárnap reggel 8 óráig, azaz egy óra alatt az országban a választók 1,42 százaléka adta le a szavazatát. Ez az arány nagyobb, mint az idei európai parlamenti választásokon reggel 8-kor jegyzett részvételi adat (1,33 százalék). Az öt évvel ezelőtti első elnökválasztási fordulóban 1,06 százalék szavazott reggel 8-ig.

Kimaradt?