Kelemen Hunor államfőjelölt a Maszol Live műsorában

Péntek este Kelemen Hunor a Maszol Live műsorának volt vendége. Az RMDSZ államfőjelöltjét Vig Emese és Cseke Péter kérdezte a vasárnapi szavazás tétjéről. A politikus fontosabb válaszait foglaltuk össze. 

Az Orban-kormány beiktatásáról és a biztosjelölt nevesítéséről

Minden kormány, amit beiktatnak, a politikai szereplők egy részét lecseréli. A kormányváltás ezzel jár. Ha van jó államtitkár, azt meg kell őrizni. 

Kovács Irén Erzsébet oktatási államtitkár marad a tisztségben. 

Az új kormány arra törekedett, hogy néppárti biztost nevezzen meg. Ez várható volt. 

A bizottságba be kellett volna hívni, ezt nem kellett volna megspórolni. Esetleg attól féltek, hogy nem kap elég szavazatot, mert a szakbizottságokban sok helyen a volt kormányzó pártnak még többsége van. A parlamentet nem kellett volna megkerülni, de az egész Európai Bizottság Romániára várt.

Adina Valean az egyik legjobban teljesítő európai parlamenti képviselő, neki semmit nem lehet felróni. 

Magyar fiatalok többsége átszavaz az USR-re?

Én nem így látom. Vannak, akik román pártokra szavaznak, ezeknek az aránya nem változott. 

Semmiféle pánikot nem érzek. Az volt a tapasztalatom a fiatalokkal, hogy azt akarják, hogy komoylan vedd őket, adj választ a problémájukra. Keresik, hogy ki tudja őket képviselni. 

Román pártokról

Nincs olyan párt, ami a magyar ügyet felvállalja.

Partnereket kell keresni. Nem megoldás, hogy túl kell lépni az etnikai kérdésen.

Autonómia

Nem mondtunk le róla, kidolgoztunk egy nagyon koherens tervezetet, a dél-tiroli modellre épül. Partnereket és bizalmat kell találni hozzá.

Ez egy olyan cél, amit követünk 30 éve. Amit mi kérünk, azzal nem akarunk elvenni semmit a románoktól. A félelmekből és előítéletekből próbál lebontani ebben a kampányban.

Gazdaság: IMF-figyelmeztetés

Makrogazdasági mutatokról tudok beszélni. Romániának a költségvetési deficitje 3,1 körüli lesz, ez nem jó. Az eladósodás rendben van, nem nagy, ez EU-s átlag alatt van. 38-40 százalék körül van.

Négy százalékos gazdasági növekedés lesz. A beruházásokat nagyon alacsonyan tartotta Románia, az EU-s pénzeket sem használta föl. 

Nem Románia az egyetlen, aki meghaladja a 3 százalékot. 

Együttműködés a liberálisokkal

A jövő évi parlamenti választások után elképzelhető egy másfajta együttműködés. Rajtunk nem fog múlni.

Kisebbségi kormányt akartak, ezt a parlamenti pártok elfogadták.

PSD-vel való együttműködés. Megbánta-e?

2016-ban ott voltunk, ahol lehettünk. Megnyerték a választást. Választhattuk volna, hogy duzzogunk a sarokban, a többi párt semmit nem ajánlott. Parlamenti együttműködést ajánlottak fel, mi vállaltuk. 

Ha visszamehetnénk, árnyalataiban mást csinálnánk. A Grindeanu-kormány után meg kellett volna próbálkozni egy másfajta többséggel, de mi ehhez nem voltunk elég.

Románia helye az EU-ban: közeledés a V4-ekhez

A V4-ekkel együtt kell működni. 

Románia így is jelentős szerepet tölt be a periférián, de nem tudott élni bele. Romániának nem volt külpolitikája. Igazodott mindig más országokhoz. 

Schengeni csatlakozás kritériumait Románia teljesítette. 

Miért érdemes magyar jelöltre szavazni?

Jó választás vagyok, kiegyensúlyozott államfő lennék, ismerem a társadalom prioritásait. Képes lennék a mediátori szerepre. Az államfő irányt szab a társadalomnak.

Nem annyiról szól az államfői tisztség, hogy ül a Cotreocenibe, és várja, hogy péntek legyen.

Kapcsolódók

Kimaradt?