Az USR szerint a PNL máris megszegte az Orban-kormány támogatására kötött egyezséget

Adina Vălean jelölése az európai uniós biztosi tisztségre a parlament véleményének kikérése nélkül történt – hívta fel a figyelmet Iulian Bulai képviselő, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke. A politikus szerint „fekete pont” jár ezért az Orban-kormánynak, hiszen ez az USR és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közti megállapodás első megszegése.

Iulian Bulai azt írta a közösségi oldalára: az USR törvényhozói arra számítottak, hogy a PNL tanácskozásra hívja őket a döntés meghozatala előtt, mint azt leszögezték a kormány beiktatásához nyújtott támogatás feltételei között is.

„Reggel óta vártuk, hogy hívjanak tanácskozásra ezzel a javaslattal kapcsolatban. Ez az USR és a PNL közötti megállapodás első megszegése. A mézeshetek még el se kezdődtek, és íme, már elcsattant az első pofon. És talán ez volt a legkisebb kérésünk a megállapodásban. Kedves kollégák, ezt bal lábbal kezdtétek” – írta a Facebookon Iulian Bulai.

Mint köztudomású, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke szerdán úgy döntött, hogy Adina Vălean PNL-s európai parlamenti képviselőt bízza meg az EB-ben a Romániának fenntartott közlekedésügyi portfólió vezetésével. Ludovic Orban hétfőn beiktatott kormánya Văleant és Siegfried Mureșan EP-képviselőt javasolta a tisztségre, von der Leyen a nemek közti egyensúly megtartása miatt döntött Vălean mellett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?