Tusványos 2013: a 2014-es választásokra hangolnak

A 2014-es választási évvel kapcsolatos kérdések lesznek a július 23. és 28. között megrendezendő 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kiemelt témái - közölte az MTI-vel Bozsó Imre Lehel, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke a Tusványosként emlegetett rendezvénysorozat szervezőcsapatának hétfői tanácskozása után.

 

Rámutatott: a könnyített honosítás, a magyar állampolgárság és a választójog kérdése már az előző években is a tábor témái között szerepelt, de a választási év miatt most nagyobb hangsúlyt kap ez a kérdéskör. 2014-ben Magyarországon országgyűlési és önkormányzati, Romániában államelnöki és - uniós tagállamok lévén - mindkét országban európai parlamenti választások is lesznek.

A Fideszhez és az Erdélyi Magyar Néppárthoz kötődő, több mint két évtizedes múltra visszatekintő nyári táborban rendszeresen megfordulnak román, illetve más politikai közösségbe tartozó magyar közéleti szereplők. Az MTI kérdésére, hogy idén lesz-e erdélyi "magyar-magyar csúcs" a rivális erdélyi pártok - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) - vezetőivel, Bozsó Imre annyit mondott: a szervezőkben mindig megvan erre a szándék, és mivel idén még nincs választási év, azt remélik, könnyebb lesz egy asztalhoz ültetni a vitázó feleket.

Az erdélyi ifjúsági ernyőszervezet a magyarországi Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvánnyal közösen szervezi a Tusványost. Az utóbbi öt évben, amióta a MIT vette át az erdélyi szervezőmunkát, megduplázódott a Tusványos látogatottsága - mondta a MIT elnöke. Hozzátette: míg 2008-ban kevesebb mint húszezer, tavaly már több mint negyvenezer résztvevő fordult meg a Tusványoson.

Bozsó Imre elmondta: a húszfős központi szervezőgárda munkáját még száz önkéntes segíti. Napokon belül közzéteszik a tusványos.ro honlapon a szállásmesterek elérhetőségét, akik kempingben, panziókban és szállodákban rendelkezésre álló szobák foglalásában segítik a résztvevőket.

A szervezés alatt álló koncertprogramból két együttes részvételét lehet egyelőre biztosra venni: a Magashegyi Underground és Beatrice fog idén fellépni a Tusványos koncertszínpadán - mondta a tábor főszervezője.

Kimaradt?