Johannis megköszönte Birchallnak, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét helyezte a pártérdek elé

Megdicsérte kedden Klaus Johannis államfő Ana Birchall volt igazságügyi minisztert, hangsúlyozva, hogy az egykori tárcavezető mandátuma alatt szembehelyezkedett a Dăncilă-kormány és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségével.

Az igazságügyi minisztériumnál tartott átadás-átvételi ceremónián jelen levő államfő megköszönte Birchallnak rövid mandátuma alatt végzett munkáját, méltányolva, hogy maximálisan kivette a részét a rá háruló problémák megoldásából, illetve hogy „kritikus helyzetekben" szembehelyezkedett saját kormányával és pártjával, az igazságügyi rendszert, az igazságszolgáltatás függetlenségét helyezve előtérbe.

A Birchallt váltó nemzeti liberális párti (PNL) Cătălin Predoiu igazságügyi miniszternek azt mondta Johannis, hogy megbizatása nehéz lesz, mert a PSD „szétkaszabolta" az igazságügyi törvényeket, ezért újra kell kezdeni az egyeztetéseket az érintett szakmai szervezetekkel, a nemzetközi fórumokkal – köztük az Európai Bizottsággal, valamint a korrupcióellenes államcsoporttal (GRECO) –, illetve „a jóhiszemű politikusokkal", majd ezek alapján azokat a módosításokat, amelyek rendjén valónak bizonyultak, meg kell őrizni, az elhibázott előírásokat pedig ki kell javítani.

Az államfő hozzátette, az új igazságügyi miniszter feladata továbbá „előállni egy elképzeléssel" a büntetőjoggal kapcsolatban, amelyet több ponton összhangba kell hozni az alkotmánybíróság határozataival, illetve rá hárul az is, hogy teljes jogkörrel bíró vezetőket nevezzen ki a főügyészség hatáskörébe tartozó ügyészségek élére, ezek egy részét ugyanis jelenleg ügyvivő főügyészek vezetik.

Az elnök „felügyelte” az átadás-átvételt

A hétfőn beiktatott Orban-kormány miniszterei kedden vették hivatalaikat, és Klaus Johannis – Ludovic Orban miniszterelnökkel együtt – több minisztériumban is jelen volt, így az igazságügyi tárcán kívül a védelmi és a belügyminisztériumban is.

Előbbi helyen, ahol Nicolae Ciucă kezdte meg miniszteri munkáját, Johannis kifejtette: „A nemzetbiztonságot minden áron garantálni kell. A nemzetbiztonság nem képezheti üzleti tárgyalás tárgyát, és független a politikai színezettől.”

A belügy élére Marcel Ion Vela került, és a hivatalos ceremónián Johannis azt mondta, hogy a PSD kormányzása idején „a rendőrség, a csendőrség és a katasztrófavédelem állandó nyilvános támadásnak volt kitéve amiatt, hogy kénytelen volt elfogadni olyan személyek kinevezését a vezető tisztségekbe, akiknek semmi keresnivalójuk nem volt ott”. Az államfő paradigmaváltást kért az új belügyminisztertől, melynek értelmében ezentúl az állampolgárok biztonságát kell figyelmének középpontjába helyeznie. Kifejtette, a döntéshozói funkciókból el kell távolítani az „inkompetens” személyeket, akik ismeretség vagy protekció révén jutottak az álláshoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?