Szűkíti a munkaügyi minisztérium létszámát az új tárcavezető

A munkaügyi minisztérium szervezeti egységeinek zsugorítását, illetve a nyugdíjalapok helyzetét vizsgáló nagyszabású ellenőrzéseket helyezett kilátásba Violeta Alexandru, a tárca új vezetője, aki szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) aggasztóan nagy deficitet hagyott hátra ezen a téren.

Violeta Alexandru kedd reggel, a munkaügyi minisztérium bejáratánál várakozó újságíróknak elmondta: zsugorítani akarja az intézmény struktúráját, ugyanakkor nagy hangsúlyt szándékozik fektetni arra, hogy a nyugdíjasokkal és alkalmazotakkal való kapcsalattartásban részt vevők megfelelő szakmai felkészítésben részesüljenek. „Rajtuk lesz a hangsúly és nem a vezetői tisztségekben lévőkön” – szögezte le az új munkaügyi miniszter.

A nyugdíjbüdzsé helyzetét illetően Violeta Alexandru rámutatott: a PSD aggasztóan nagy deficitet hagyott hátra ezen a téren, emiatt nagyon komoly ellenőrzéseket szándékozik végezni, hogy kiderüljön, mi a valós helyzet, és minden erre vonatkozó információt meg fog osztani a közvéleménnyel.

Bejelentette ugyanakkor, hogy minél hamarabb létre fog hozni egy információs pontot a munkaügyi minisztérium székhelyének közelében, ahol az érdeklődök információkat kaphatnak és kérhetnek az intézmény által biztosított szolgáltatásokról. Épp ezért első útja a panaszokat és beadványokat feldolgozó irodába fog vezetni, hogy megtudja, milyen kérelmekkel fordulnak a polgárok a minisztériumhoz, illetve, hogy milyen válaszokat kaptak ezekre az intézmény részéről. Az esetleges problémákat pedig a lehető legrövidebb időn belül korrigálják – hangsúlyozta a miniszter.

Ami az országos minimálbért illeti, kifejtette, hogy az elkövetkező időszakban egy sor megbeszélést fog folytatni a szociális partnerekkel, hogy megtalálják a leghelyesebb és legobjektívebb módot ennek kiszámítására. A bértörvényt és nyugdíjtörvényt illetően pedig az új munkaügyi miniszter leszögezte, hogy be fogja tartani a hatályos törvényt, és folytatni fogja a párbeszédet a társadalmi partnerekkel, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat Románia, a nyugdíjasok és a dolgozók számára.

Violeta Alexandru a magánszférában tevékenykedőkkel szemben is jelezni akarja, hogy fontosak a tárcának, tiszteletben tartják munkájukat, arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy egy vállalkozást talpon tartsanak, amely alapján adókat és illetékeket fizetnek az állami büdzsébe.

Rögtön Violeta Alexandru után Marius Budăi volt munkaügyi miniszter is megérkezett a minisztériumba, hogy átadja a hivatalát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?