Birchall: országos célkitűzés az MCV megszüntetése

Ütemtervet fog javasolni az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) intézkedéseinek megszüntetéséré Ana Birchall – jelentette be az ügyvivő igazságügyi miniszter hétfőn.

Az MCV-bizottságot az igazságügyi minisztérium székházába hívták össze gyűlésre. Birchall javaslata alapján negyedévente kellene előterjesztenie minden illetékes intézménynek egy olyan intézkedés- és ütemterv-javaslatot, amely az igazságszolgáltatási rendszerben elért pozitív eredményeket visszafordíthatatlanná teszi, és ezzel elősegíti az MCV feloldását. „Végülis az MCV megszüntetése országos célkitűzés” – nyomatékosította az ügyvivő miniszter.

Október 22-én Ana Birchall bejelentette, hogy összehívja az MCV-bizottságot annak érdekében, hogy állítsanak össze egy akciótervet az Európai Bizottság által közzétett jelentésbe foglalt ajánlások teljesítésére. Az egyik ilyen ajánlás kimondottan azt javasolja, hogy számolják fel az igazságszolgáltatásban dolgozók bűncselekményeivel foglalkozó ügyészi osztályt.

„Bár igen zsúfolt választási év előtt állunk, úgy vélem, Románia érdeke a választási érdekek fölött áll" – fogalmazott Birchall az MCV-jelentés kapcsán.

Kapcsolódók

Kimaradt?