Ponta feltételei a kormánytámogatáshoz: Orban cserélje le a kifogásolt miniszterjelölteket

A Pro Románia párt parlamenti képviselői nem jelennek meg hétfőn az új kormány beiktatását célzó szavazáson, ha Ludovic Orban miniszterelnökjelölt nem javasol más minisztereket azok helyett, akik a szakbizottsági meghallgatásokon negatív véleményezést kaptak – jelentette ki Victor Ponta vasárnap este.

A România TV műsorában a Pro Románia elnöke kifejtette: választói számára több mindent elvárt volna a kormányalakítással megbízott nemzeti liberális párti (PNL-s) Ludovic Orbantól és csapatától, például a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a közigazgatás reformját, de Orban nem szándékozik ezt megvalósítani, tehát nem kaphatja meg alakulata bizalmi voksát.

Ezen felül három olyan javasolt miniszter van, akik negatív véleményezést kaptak a parlamenti bizottságok meghallgatásán, és helyettük más személyeket kellene javasolni, ezt diktálja a parlament iránti tisztelet, és így cselekedett eddig minden kormányfő, ő maga is annak idején – mutatott rá Ponta. „Hibázik, ha megszegi ezt a 30 éve használt demokratikus szabályt, amelyet az Európai Parlamentben is használnak” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy elmegy-e a hétfői, az új kormány beiktatását célzó szavazásra, Ponta úgy válaszolt: „Nem, ha nem javasol másokat a három miniszter helyett. Ha Orban nem tiszteli a parlamentet, nem hiszem, hogy tőlünk elvárhatná a tiszteletet.”

Véleménye szerint az illető három miniszerjelölt, de főként a régiófejlesztési tárca, illetve a munkaügyi tárca élére javasolt miniszterjelölt „nagyon rosszul mutatkozott be”, és maga Ludovic Orban sem tűnik jobb kormányfőnek Viorica Dăncilă-nál.

Ponta kilátásba helyezte azt is, hogy a „sztrájktörő” pro romániás képviselőket kizárják a pártból, ha mégis megszavazzák az Orban által beterjesztett kormánynévsort.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?