Liviu Dragneát kiengedték a börtönből – egy napra

Huszonnégy órára kiengedték csütörtök délben a börtönből Liviu Dragneát. A Szociáldemokrata Párt (PSD) korrupcióért elítélt volt elnöke a kimenőjét a kedvesével töltötte. Péntek délben tért vissza a börtönbe.

A kimenőt a rahovai börtön vezetősége hagyta jóvá, és ezt az elítélt példás magaviseletével indokolta. A napokban ötvenedik születésnapját ünneplő politikus a büntetés-végrehajtási intézet autószerelő műhelyében dolgozik, amelynek a vezetője nagyon elégedetett a munkájával. „Betartja a programot, elvégzi, amit rá bíznak, nincsenek konfliktusai más elítéltekkel” – fogalmazott a Dragneáról írt jellemzésében.

A törvény szerint az elítélteknek akkor jár egynapos kimenő, ha legalább három hónapot letöltöttek a büntetésükből. Ennek ellenére a gyakorlatban legtöbbjüknek csak egy év után adódik meg a lehetőség, a jó magaviseletüket a szabadságvesztésük első hónapjaiban rendszerint másként jutalmazzák.

A börtönigazgatóság szakszervezetének elnöke, Sorin Dumitrașcu szerint Liviu Dragnea szabálytalanul kapott kimenőt, mert a törvény szerint ez a jutalom csak azoknak az elítélteknek jár, akik ellen nincs más bűnvádi eljárás vagy bűnvádi per folyamatban. „Kérdés, hogy ezt ellenőrizték-e, mert én úgy tudom, hogy Dragneának más bűnvádi is ügyei is vannak” – nyilatkozta Dumitrașcu a Digi24-nek.

Kapcsolódók

Kimaradt?