Johannis: Románia a PSD miatt nem tudott jobban fejlődni

Klaus Johannis arról beszélt Târgoviştén, a szimpatizánsaival tartott csütörtöki találkozón, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) tehető felelőssé azért, hogy Románia nem tudott jobban fejlődni az elmúlt harminc év alatt. 

Johannis felidézte, hogy idén decemberben az 1989-es forradalom harmincadik évfordulóját ünnepeljük, de az évforduló egy sor kérdést is felvet: „Megtettük, amit akkor ígértünk? Sikerült-e egy szabad, demokratikus Romániát építenünk, amelyben a románok otthon érzik magukat? Sikerült-e olyan Romániát építenünk, amely mindenkinek jólétet, munkahelyeket, megelégedést, biztos életet jelent?” Talán egyeseknek sikerült, de sokaknak nem – tette hozzá Johannis.

„Miért nem jutottunk messzibbre? Ha megnézzük ezt a 30 éves átmeneti időszakot, rá kell jönnünk, hogy csak mostanában kezdünk megszabadulni a kommunizmustól, és rájönni, hogy ami nyakban lógó malomkő módjára húzott le minket, az valójában a PSD. A PSD a fő okozója annak, hogy Románia nem fejlődött jobban, most azonban van remény a változásra” – mondta a PNL államfőjelöltje. 

Johannis úgy vélekedett, mélyreható változásra van szükség, amely az átmeneti időszak végét hozza magával. Ehhez arra van szükség, hogy a Szociáldemokrata Pártot hosszú időre távol tartsák a hatalomtól – jelentette ki. 

„Emlékezzenek vissza, hogy időről-időre azt hittük, végleg megszabadultunk a kommunistáktól, olykor azt hittük, hogy a PSD-től is megszabadultunk, de a PSD állandóan visszatért új arcokkal, új nevekkel, de ugyanazokkal a hibákkal. Ha le akarjuk zárni Romániában az átmeneti időszakot, és modern, európai országgá akarjuk alakítani Romániát, akkor megfelelően hosszú időre el kell távolítanunk a hatalomtól a PSD-t, és ez idő alatt a PNL-nek kell kormányoznia, mert óriási erőt képvisel. Ezt bebizonyítottuk” – mondta Johannis. 

Az államfő ugyanakkor kifejezte óhaját, hogy egyetértésben működjön együtt a kormánnyal, mert nagyon sok feladat vár rá. „Újjá kell építenünk Románia nagy rendszereit. Meg kell újítanunk az igazságszolgáltatást és folytatnunk a korrupcióellenes harcot. Fenntarthatóvá kell alakítanunk Románia gazdaságát. Biztonságossá kell tennünk az iskolákat a diákok és tanárok számára. Meg kell építenünk a beígért kórházakat. Garantálnunk kell a nyugdíjakat a nyugdíjasoknak. Ki kell fejlesztenünk az infrastruktúrát, amelyet mások is megígértek, de mi meg is fogjuk valósítani. Együtt fogjuk lábra állítani Romániát” – mondta még Klaus Johannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?