Victor Negrescut javasolja európai biztosnak Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő

Victor Negrescu volt európai kapcsolatokért felelős miniszter személyében újabb jelöltet javasol Viorica Dăncilă ügyvivő miniszterelnök a Romániának járó európai biztosi posztra, de Klaus Johannis államfő szerint a leváltott kormánynak már nincs legitimitása bárkit is jelölni az Európai Bizottságba.

Dăncilă egy vidéki rendezvényen újságírói kérdésre reagálva erősítette meg: a volt európai parlamenti (EP-)képviselő Negrescut kiváló jelöltnek tartja a biztosi posztra, és "a kormány még kedden elküldi Brüsszelbe a jelöltségét támogató ajánlólevelét".

A parlament által leváltott PSD-s miniszterelnök nyilatkozatára reagálva Klaus Johannis államfő leszögezte: csak a parlament által beiktatandó új kormány jogosult arra, hogy Románia nevében európai biztost jelöljön. Az elnöki hivatal honlapján közzétett nyilatkozatában Johannis úgy értékelte: életbevágó, hogy az új kormány mielőbb megkapja a törvényhozás felhatalmazását, mivel sürgősen orvosolnia kell a Szociáldemokrata Párt (PSD) „szörnyű” kormányzása miatt keletkezett gondokat, beleértve egy új európai biztos jelölését is.

Az ügyvivő miniszterelnök azzal vágott vissza, hogy a román kormány kötelessége sürgősen újabb európai biztosjelöltet javasolni, erre pedig Ursula von der Leyen, az EB megválasztott elnöke október 28-i levelében is figyelmeztette a román kormányt. Dăncilă Facebook-oldalán von der Leyen levelét is közzétette, amelyben az EB megválasztott elnöke arra bíztatja Romániát, hogy női jelöltet javasoljon az Európai Bizottságba.

A novemberi elnökválasztáson Johannis egyik legesélyesebb kihívójaként induló Dăncilă „szégyenletesnek” nevezte, hogy a jobboldali elnök az ország érdekeit „szabotálva” választási érdekei miatt „félretájékoztatja” az ország lakosságát az európai biztos jelölése ügyében, és „kockára teszi” Románia külföldi megítélését.

Az akkor még teljes jogkörrel működő Dăncilă-kormány első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt szeptember végén összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az EP jogi bizottsága. Dăncilă - akitől október 10-én megvonta a bizalmat a bukaresti parlament - időközben másik két szociáldemokrata biztosjelölttel is próbálkozott. Brüsszel azonban arra vár, hogy lezáruljon a román belpolitikai válság, és legitim kormány kerüljön az ország élére.

Johannis volt pártja, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, Ludovic Orbannak adott kormányalakítási megbízást. Az új PNL-kormány november 4-én járul bizalmi szavazásra a bukaresti parlament elé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?