FRISSÍTVE - Parlamenti együttműködési megállapodást írt alá Kelemen Hunor és Ludovic Orban

FRISSÍTVE: Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfő délután Bukarestben parlamenti együttműködési megállapodást írt alá Ludovic Orbannal a PNL-kormány támogatásáról. Az RMDSZ összesen 11 feltételhez köti az Orban-kabinet beiktatásának megszavazását. Kelemen Hunor a Maszolnak elmondta, az úzvölgyi temető helyzetének rendezése nem szerepel ugyan az írásbeli megállapodásban, de tárgyaltak róla, és egyetértettek abban, hogy ebben az ügyben a törvények betartása az elsődleges.

A hétfőn aláírt dokumentum szerint az RMDSZ parlamenti támogatást ígért azoknak a kormányzati törvénytervezeteknek az elfogadtatásához, amelyekről a felek meg tudnak állapodni a két frakció heti rendszerességgel tartandó egyeztetései alkalmával. A PNL vállalta, hogy érvényt szerez a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényeknek és nemzetközi szerződéseknek, nem hoz sürgősségi kormányrendelettel és felelősségvállalással  törvényeket.

Az RMDSZ és a PNL között kötött megállapodás kiemelten is kitér arra, hogy az új kormány a választójog módosítása terén sem kerüli meg a parlamentet. Erre azért volt szükség, mert az utóbbi hetekben több kisebb párt a kétfordulós polgármester-választás bevezetését követelte, amit egy új kormány akár felelősségvállalással is bevezethetne. Ezt azonban az RMDSZ ellenzi, mivel becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

A hétfőn aláírt megállapodás szerint az új kormány december 15-ig a parlament elé terjeszti a 2020-as költségvetést, javítja a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának hatékonyságát, és kezdeményezi az európai uniós támogatások egy részének átcsoportosítását a nagy infrastruktúra-programból a regionális operatív programhoz.

Kelemen Hunor a megállapodás után a magyar médiának elmondta: 2020-ban már az is előrelépésnek számítana a kisebbségi jogok terén, ha Románia betartaná saját törvényeit és az általa ratifikált nemzetközi szerződéseket, hiszen a magyar orvosképzéstől az anyanyelv-használati jogok érvényesítéséig jelenleg számos olyan helyzet létezik, amelyben egyes hatóságok nem tartják be a törvényeket.

Az RMDSZ elnöke az Orban-kabinet összetételét kommentálva megjegyezte, hogy "visszalépésnek" tartaná Bogdan Aurescu visszahozását a külügyminisztérium élére. Hozzátette: az RMDSZ jelezni is fogja kifogásait az általa "problémásnak" ítélt miniszterjelöltek - konzultatív jelegű - szakbizottsági meghallgatása alkalmával, de a kormány beiktatásáról szóló parlamenti szavazás alkalmával a PNL-kormány számíthat a magyar szövetség támogatására.

 A Ludovic Orban által javasolt PNL-kormány beiktatásáról november 4-én szavaz a parlament. A miniszterelnök-jelölt hétfőn megállapodott a kabinetje támogatásáról a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE), a Népi Mozgalom Pártjával (PMP) és a nemzeti kisebbségek frakciójával is.

FRISSÍTÉS:  „Amikor egyezséget kötsz, akkor te csak azt tudod a megállapodás pillanatában: ígéretet kaptál arra, hogy bizonyos dolgok megtörténnek. Nyilván, csak egy idő elteltével derül ki, hogy teljesültek-e az ígéretek. De mi abból indulunk ki, hogy az írásbeli egyezségeket be szokás tartani” – nyilatkozta Kelemen Hunor hétfőn este arra a felvetésünkre, hogy az aznap aláírt egyezséggel az RMDSZ bizalmat előlegez meg az Orban-kormánynak a beiktatásról szóló szavazás előtt.

Kérdésünkre Kelemen Hunor elmondta: a megállapodásban nem szerepel ugyan az úzvölgyi temető helyzetének rendezése, de a Ludovic Orbanékkal folytatott tárgyalásokon ez az ügy is szóba került. „Abban egyeztünk meg, hogy ebben az ügyben a törvények betartása elengedhetetlenül fontos” – jelentette ki a szövetségi elnök arra utalva, hogy a dormánfalvi önkormányzat törvénytelenül építkezett a temetőben, és az erről szóló határozatait a Bákó megyei prefektus végül megtámadta a közigazgatási bíróságon. Hozzátette, a katonai szakértői egyeztetések a temető helyzetéről folytatódnak. Ugyanakkor az RMDSZ-nek szándékában áll a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatásakor rákérdezni a temető ügyére a tisztségre javasolt Nicolae-Ionel Ciucă tartalékos tábornoknál.

Mint ismert, az RMDSZ már a múlt héten elküldte az írásbeli megállapodásról szóló javaslatát a PNL-nek. A tervezetben az is szerepelt, hogy a jövő évi költségvetés 6 százalékát az oktatásra fordítja majd az új kormány. A hétfőn aláírt megállapodásban ez a feltétel már nem jelenik meg. Erről Kelemen Hunor elmondta: Ludovic Orbanéknak az volt a kérésük, hogy tételesen a 6 százalék a dokumentumban ne szerepeljen, ugyanis az új kormány a költségvetés 1,5-2 százalékát az oktatási infrastruktúra fejlesztésére (például az angolvécé nélküli vidék iskolák korszerűsítésére) fordítaná. „Nekik még meg kell nézni, hogy ezt a 1,5-2 százalékot az oktatási minisztériumhoz teszik-e, vagy az Országos Befektetési Társaság (CNI) kapja meg azzal a megkötéssel, hogy az összeget a tanintézmények infrastrukturális fejlesztésére fordítják” – magyarázta Kelemen Hunor.

Mint megírtuk, hétfői ülésén a Dăncilă-kormány végül nem fogadta el a minimálbér megemeléséről szóló határozatot. Erről az RMDSZ elnöke elmondta: az Orban-kabinet feladat megszabni a minimálbér összegét, de ígérete szerint a PNL változatlanul hagyja a bérekkel és nyugdíjakkal kapcsolatos eddigi törvényi előírásokat. Kelemen emlékeztetett, hogy a jelenlegi jogszabály szerint jövőre ismét emelkednek a nyugdíjak, ami újabb terheket ró a kormányra. „De a kormányzás ezzel jár” – jegyezte meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?