Merőben másképpen képzeli el az államfő hatásköreit Kelemen Hunor és Theodor Paleologu

Az RMDSZ és a Népi Mozgalom Párt (PMP) államfőjelöltjei egyetértenek abban, hogy alkotmánymódosításra van szükség, viszont ezt merőben másképp képzelik el - derült ki az Ismerd meg a jelölted című nyílt választási vitából, amelyet szombaton szerveztek Iaşi-ban a romániai ifjúsági mozgalom vezetői.

 


Kelemen Hunor kérdésre válaszolva azt mondta, hogy parlamentáris és nem félprezidenciális rendszerre lenne szükség. "Az Európai Unióban nagyon kevés olyan állam van, amelynek félprezidenciális kormányformája van. Úgy gondolom, hogy Romániában óriási hiba lenne nagyobb hatalmat adni az embernek, függetlenül attól, hogy mennyire bölcs vagy mennyire filozófus, mert ma van, holnap valaki más jön. Egyensúlyra van szükség az állam hatalmait illetően. Én a parlamenti köztársaság, egy arányos választási rendszer híve vagyok (...), minden szavazat ott generáljon parlamenti helyet, ahol leadták, nem máshol, mert az nem tisztességes. Nem demokratikus az, hogy itt szavazol és ott lesz belőle mandátum. Nem hiszem, hogy a román társadalom egy angyali társadalom, amely négyévente egy diabolikus parlamentet hoz létre. Nem. A parlament a társadalom igaz tükre" - fejtette ki Kelemen Hunor. Hozzátette: meg kell változtatni az emberek mentalitását annak érdekében, hogy visszaszorítsák a választási korrupciót, és azt mondta: jónak tartja a kétkamarás parlamenti rendszert, ám a két háznak - a költségvetés elfogadásán és a kormány beiktatásán kívül - más-más jogköre kellene hogy legyen.

Theodor Paleologu, a PMP elnökjelöltje azt válaszolta, hogy szerinte is módosítani kellene az alkotmányt, ám ezt az államfő jogkörének bővítése céljából tartaná jónak. 'Egy bővített hatáskörökkel rendelkező elnökre van szükség: aki képes legyen nehézkes eljárások nélkül feloszlatni a parlamentet, képes legyen előrehozott választásokat megtartani, képes legyen lecserélni a miniszterelnököt, amikor a parlamenti helyzet ezt lehetővé teszi - mondta Theodor Paleologu.

Csak a két korábbi művelődési miniszter, Theodor Paleologu és Kelemen Hunor fogadta el a fiatalok meghívását az Ismerd meg a jelöltedet államelnökjelölti vitára. 

Kapcsolódók

Kimaradt?