Kelemen Hunor: első ránézésre elfogadhatónak tűnik a kormány


-A A+

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek, hogy a Ludovic Orban által javasolt kabinet szerinte el tudja látni feladatait egy éven keresztül, de arra még nincs rálátása, hogy a leendő kormány jó lesz-e vagy sem.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt mondta, a javasolt miniszteri lista nem tartogatott meglepetéseket, kivételt csak a regionális fejlesztési tárca képez, amelynek élére először Robert Sighiartău-t szánták. Kelemen szerint a parlament elé terjesztett listán szereplő csapat egy olyan kormány lesz, amellyel "lehet dolgozni egy éven keresztül", de az értékeléshez meg kell várni, hogy ténylegesen munkához kezdjen a kabinet. "Első ránézésre elfogadhatónak tűnik a kormány. Munkatársaimmal jövő hét elején fogjuk kielemezni a leendő miniszterek listáját" - tette hozzá Kelemen.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor kifogásokat fogalmazott meg Bogdan Aurescu nevesítésével kapcsolatban. "Elegendő külpolitikai szakember van, találhattak volna az Adrian Năstase iskolájából külügybe visszatérő Bogdan Aurescunál kiegyensúlyozottabb embert is" - vélekedett Kelemen Hunor. Azt is elmondta, kevés esélyt lát arra, hogy a parlament már az első körben bizalmat szavaz az Orban-kormányra.

"Ha Ponta és a Pro Románia nem támogatja a kormányt, és a PSD megmarad álláspontjánál, akkor nem túl nagyok a kormány esélyei, hogy átmegy az első próbálkozásra. De ez csak idő kérdése, előbb-utóbb meg fogja szavazni a parlament" - fejtette ki a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor hozzáfűzte, várhatóan hétfőn dől el a Ludovic Orbannak felajánlott írásbeli megállapodás sorsa, amelynek alapján eldöntik, hogy támogatják-e vagy sem az új kormányt.

Tăriceanu: lehetett volna egy kicsit jobb is

Lehetett volna egy kicsit jobb is - fogalmazta meg véleményét a Ludovic Orban kijelölt kormányfő által bemutatott miniszterjelölt-listáról Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke.

"Bemutatták a kormánycsapatot. Véleményem az, hogy lehetett volna egy kicsit jobb is. (...) Nem tudom nem észrevenni például azt, hogy milyen kevés nő van a javasolt miniszterek között. Az utóbbi kormányokkal szemben ebben a kormányban csak három nő lenne, tehát számuk a legalacsonyabb eddig. Véleményem szerint bátorítani kell a női képviseletet az állam vezető intézményeiben, és a lehetőségekhez mérten be kell tartani az arányt a nők és férfiak között. Nem vagyok a pozitív diszkrimináció híve, nem támogatom a különféle, kizárólag nekik szánt tárcák létrehozását, de arányos képviseletüket bátorítani kell" - írta Tăriceanu csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Az ALDE elnöke Nicolae Ciucă tábornok védelmi miniszteri tisztségbe való jelölésével kapcsolatban pedig megjegyzi, hogy hiba egy aktív katonát, a hadsereg vezetőjét miniszternek kinevezni. Szerinte ez hátralépést jelent az euroatlanti gyakorlathoz képest, amely civil ellenőrzést javasol a hadierők fölött.

Nyomatékosítja azonban, hogy a kabinet összetételére vonatkozó döntés a kormányalakítással megbízott Ludovic Orbanra tartozik. "Remélem, hogy a kabinet tagjainak tapasztalathiányát kompenzálni fogja lelkesedésük és jóakaratuk" - írta még az ALDE elnöke.

PSD: a PNL megvetéssel viszonyul a közalkalmazottakhoz

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a kormányalakításra készülő Nemzeti Liberális Párt (PNL) megvetéssel viszonyul az orvosokhoz, tanárokhoz, tűzoltókhoz, rendőrökhöz és közhivatalnokokhoz, akiket fizetéscsökkentésekkel fenyeget.

A PSD a párt Facebook-oldalán tette közzé véleményét, miszerint a pénzügyminiszteri tisztségre javasolt Florin Cîţu szenátor "megsértette az orvosokat és a tanárokat, a tűzoltókat és a rendőröket, ki akarja rúgatni a közszféra alkalmazottait, és fel akarja számolni a fiatal romániai vállalkozókat támogató programokat".

"Szégyen, PNL! Igazságtalanul megbélyegeztetek sokakat azok közül, akik becsületesen dolgoznak a társadalom működése érdekében. Cîţu úr, Románia Parlamentjének szenátora, akit állami költségvetésből fizetnek, ön induljon elsőnek haza" - olvasható a PSD közösségi oldalán.

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban csütörtökön ismertette miniszterjelöltjeit, akik között Florin Cîţu a pénzügyi tárca várományosaként szerepel.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X