Belföld

 • Megszűnt Sergiu Andon képviselő mandátuma

  Megszavazta kedden a képviselőház Sergiu Andon mandátumának megszűnését. A Konzervatív Párt (PC) politikusa nem szólalt fel az ülésen, ám az egyik hírtelevíziónak jelezte: az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul jogorvoslatért.
 • A Mikó-ügyről is kapott tájékoztatást a Velencei Bizottság

  A Székely Mikó Kollégium körül kialakult helyzetről is tájékoztatta a Velencei Bizottság képviselőit hétfő este az RMDSZ. „Nemcsak felvetettük a Mikó-ügyet, hanem átadtunk egy dokumentációt is, és megkértük a bizottság tagjait, tanulmányozzák azt, mert szerintünk egy súlyos visszaélésről van szó”- mondta Borbély László, a szövetség politikai alelnöke.
 • Victor Ponta fél a Romániáról szóló EP-vitától?

  Victor Ponta miniszterelnök nem vesz részt szerdán azon a vitán, amelyet néppárti javaslatra rendeznek a romániai helyzetről az Európai Parlament plenáris ülésén - derült ki a kormányfő hétfői sajtóértekezletén.
 • Jogi bizottság: maradhat Borbély és Dobre mentelmi joga

  A képviselőház jogi szakbizottsága nem tartja indokoltnak Borbély László és Victor Paul Dobre mentelmi jogának megvonását, amit a legfőbb ügyészség kér. A két volt tárcavezető ügyében kedden az alsóház plénuma mondja ki a végső szót.
 • Bemutatkoztak a csíki jelöltek: „lelkes és erős csapat”

  A csíkszeredai Mikó-vár előtt mutatta hétfőn a sajtó képviselőinek Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az RMDSZ csíki szervezetének képviselő-, illetve szenátorjelöltjeit.
 • Daniel Morar: csalások történtek a referendumon

  Alapos a gyanú, hogy nagy méretű csalások történtek az államfő leváltásáról szóló referendumon – jelentette ki Daniel Morar, a DNA főügyésze, aki szerint a vádhatóság által öt megyében megvizsgált több tucatnyi választókörzetben bizonyíthatóan meghamisították a szavazatok 5-10-15 százalékát.
 • Ponta: korrekt volt Barroso – Antonescu: dehogy volt!

  Egymással ellentmondóan ítéli meg José Manuel Barroso uniós főbiztos Romániához történő viszonyulását a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) két társelnöke.
 • Szomáliai kalózok ellen indul a Ferdinand fregatt

  A Ferdinánd király fregatt is csatlakozik az Európai Unió kalózellenes Atalanta műveletéhez, az Ádeni-öböl térségében – közölte vasárnap az Agerpres hírügynökség a haditengerészet közleményét idézve. A hadihajó szerdán indul a három hónapig tartó bevetésre a konstancai kikötőből, 236 tengerésszel és egy Puma Naval helikopterrel a fedélzetén.
 • Borbély: a magyar közösség ellen vizsgálódik a CSM

  Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke „rendkívül súlyos" fejleménynek tartja, hogy a Legfelső Bírói Tanács (CSM) egy nemzeti közösség ellen indított vizsgálatot a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása és a visszaszolgáltató bizottság tagjainak elítélése ellen megszervezett Igazság Napja tüntetésen elhangzottak miatt.
 • Szeminárium: nyitni kell a többi kisebbség irányába

  Nem elégséges a magyar közösségen belüli szolidaritás, nyitni kell a többi romániai nemzeti kisebbség irányába – hangzott el pénteken, Marosvásárhelyen a Bernády György Közművelődési Alapítvány által szervezett Nemzeti kisebbségek és nemzeti közösségek az EU-ban című szemináriumon.
 • A Polgári Erő elnökévé választották Ungureanut

  Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnököt választotta elnökévé pénteken a Polgári Erő (FC) elnevezésű, 2008-ban bejegyzett párt, amely az egységesülő jobboldal részeként kíván jelen venni a decemberi parlamenti választásokon.
 • Felmérés: Antonescu nyomában lohol Ungureanu

  A Crin Antonescuéhoz közelít Mihai Răzvan Ungureanu népszerűsége egy friss felmérés szerint: a megkérdezettek 32,4 százaléka a liberális politikusra, 27,1 százaléka a volt kormányfőre szavazna, ha most tartanák az elnökválasztásokat. A maszol.ro-nak nyilatkozó Vasile Dâncu szociológus kételkedve fogadta az adatokat.
 • Azeri kiadatás: dühösek Budapestre a romániai örmények

  Az azeri gyilkos kiadásával a magyar kormány becstelen ügybe sodorta az országot egy „merkantilista, pénzéhes ember", Orbán Viktor kielégítetlensége miatt; Budapest bűntársnak tekinthető egy gyilkosságban – nyilatkozta a maszol.ro-nak a romániai örmény közösség két vezetője, Varujan Pambuccian és Sebesi Karen Attila.
 • Liviu Dragneával szolidarizál: feljelenti magát Victor Ponta

  Feljelenti magát Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a korrupcióellenes ügyészségen (DNA), hogy kifejezze szolidaritását az ügyészek által meggyanúsított Liviu Dragneával, a PSD főtitkárával - jelentette be csütörtök este kormányfő.
 • Billegett a bili a liberálisok vezetőségi ülésén

  Összeszólalkozott csütörtökön a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségi ülésén Ludovic Orban képviselő és Crin Antonescu pártelnök. Előbbi amiatt háborgott, mert szerinte a szövetséges Szociáldemokrata Párt (PSD) a liberálisokat okolják az államfő leváltási kísérletének kudarcáért.
 • Sajtóértesülés: Ioan Mang volt oktatási miniszter plagizált

  Plagizált Ioan Mang volt oktatási miniszter, aki ezt a vétséget több tanulmányában is elkövette - állapította meg a plágiumügyek kivizsgálására hivatott országos etikai bizottság a Mediafax értesülése szerint.
 • Törvényhozási prioritások: nyugdíj, gyes, gazdák támogatása

  A nyugdíjak inflációhoz történő igazítását, a gyermeknevelési támogatás növelését és az aszálykárosult gazdák megsegítését szorgalmazza a decemberi választásokig tartó parlamenti ülésszakban az RMDSZ – tájékoztatta a maszol.ro-t Máté András képviselőházi frakcióvezető.
 • Füzes Oszkárnál is tiltakoztak a romániai örmények

  Petíciót adtak át Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetnek a romániai örmények nemtetszésüket fejezve ki amiatt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatisztet, Ramil Safarovot. Tiltakozó megmozdulásokról adtak hírt Ciprusról és Görögországból is.