Felmérés: változtak az erőviszonyok az államfőválasztás első fordulója előtt

Klaus Johannis államfő és Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő jutna be az államfőválasztás második fordulójába, ha most tartanák ez első fordulót – derül ki a CURS legfrissebb felmérésánek szerda este közzétett adataiból.

A közvélemény-kutatás szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének 37 százalékos, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének pedig 20 százalékos a támogatottsága. A korábbi felmérések többsége azt jelezte, hogy Viorica Dăncilă nem jut be a második fordulóba.

A harmadik helyezett az USR-PLUS jelöltje, Dan Barna. A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnökének támogatottsága 13 százalékos, kisebb, mint amekkora a kampány elején volt. A csökkenés összefüggésben állhat azzal, hogy a Rise Project nemrégiben tényfeltáró anyagot közölt a politikus korábbi vállalkozásánál történt visszaélésekről.

A negyedik helyezett a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia által támogatott Mircea Diaconu, 11 százalékkal. A negyedik a 6 százalékon álló Theodor Paleologu, a Népi Mozgalom Pátjának jelöltje.  Alexandru Cumpănașu, Ramona Ioana Bruynssels és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök támogatottsága egyaránt 4 százalékos.

A felmérés október 14-21. között készült, 1600 fős mintán, a hibaküszöbe 2,45 százalékos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?