Kelemen Hunor a Sajtóprésben: alacsony a bizalom a PNL iránt az RMDSZ-ben

Alacsony a bizalom a Nemzeti Liberális Párt (PNL) iránt az RMDSZ-en belül, ugyanis az elmúlt években a liberálisok folyamatosan támadták a szövetséget és az erdélyi magyar közösséget. Ezért az RMDSZ csupán írásos együttműködési megállapodás alapján hajlandó támogatni a PNL által létrehozandó kormányt – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Erdélyi Magyar Televízió Sajtóprés című elemző műsorában.

A szövetség államfőjelöltje úgy értékelte, bár a hét eleji tárgyalásokon a PNL vezetői ígéretet tettek az RMDSZ által támasztott feltételek teljesítésére, köztük a kisebbségi jogokat szabályozó hatályos törvények maradéktalan alkalmazására, ennek ellenére „ragaszkodnak az írott szóhoz.”

„A PNL-vel szembeni jelenlegi alacsony bizalmi szintet növelni kell, és ehhez egy írásos együttműködési megállapodás a legjobb forma” – mutatott rá Kelemen Hunor, aki megerősítette azt is, hogy a jelenlegi helyzetben az RMDSZ nem kíván része lenni a PNL-kormánynak, ám biztos abban, hogy a szövetség megkerülhetetlen politikai tényező lesz a következő időszakban.

„Az RMDSZ nem megy kormányra, nincs ilyen szándékunk a következő egy évben, ugyanis jelenleg ennek nincsenek meg a feltételei, de ha a parlamenti választások után lehetőségünk lesz, akkor a kormányzás eszközével élni szeretnénk. (...) Nélkülünk nincs kormányalakítás, nincsen többség, még csak döntőképes jelenlét sincs” – szögezte le.

Az RMDSZ elnöke kifejtette azt is, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) ennél nehezebbnek látja a bizalmi viszony kialakítását. „Az USR egy nemrég alakul párt, amelynek nincs egységes értékrendje, de főként nem jobboldali párt: az USR-ben vannak konzervatív emberek, de vannak nagyon kőkemény neo-marxisták, akik még a vagyoni kérdéseket is újragondolnák, és megszüntetnék az egyéni tulajdonjogot. Az USR-ben a neo-marxistától az anarchistán keresztül a konzervatív politikusig minden van. Vannak olyan politikusaik, akikkel jól együttműködünk, másokkal meg nem. Meglátjuk, mi lesz 2020-ban” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A Sajtóprés rendkívüli bukaresti kiadását szerdán este 8-tól láthatják az Erdélyi Magyar Televízióban.

Kapcsolódók

Kimaradt?