Cioloş: a PLUS támogatja az USR javaslatai a kormányalakítási tárgyalásokon

A Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) minden projektet támogat, amit választási partnere, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javasolt a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnökkel való megállapodásban – nyilatkozta szerdán Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő, a PLUS elnöke.

„Örülök, hogy USR-s partnereink megtalálták a módját egy olyan kormány beiktatásának támogatására, amely felvállalja prioritásainkat. Ilyen módon válaszolunk a román állampolgárok többségének azon kívánságára, hogy sürgősen elküldjük a Szociáldemokrata Párt (PSD) katasztrofális kormányát, és hozzunk létre egy következetes, az emberek érdekében dolgozó kabinetet. Támogatunk minden projektet, amit az USR javasolt a kijelölt miniszterelnökkel való megállapodásban" – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Dacian Cioloş.

Hangsúlyozta: ezeket a célokat a lehető leghamarabb végre kell hajtani a gyakorlatban, ezért a kormánynak felelősséget kell vállania egy törvénycsomagért, amely négy jogszbályt tartalmaz: a polgármesterek kétfordulós megválasztása, a büntetőügyesek nélküi közélet, az igazságszolgáltatásban történő visszéléseket vizsgáló különleges ügyészi osztály felszámolása és a büntetés-végrehajtási jogorvosalat törvényének eltörlése.

A PLUS vezetője ugyankkor úgy véli, hogy megállapodásra van szükség az előrehozott választások kiírásával kapcsolatban, és tárgyalásokat kell kezdeni a román európai biztosjelölt nevesítése érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?