Alapfokon felmentette a bíróság Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét


-A A+

A Maros megyei törvényszék a korrupcióellenes ügyészség (DNA) minden vádpontja alól felmentette kedden hozott alapfokú ítéletében Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a város alpolgármesterét - közölte az MTI-vel Veronica Tambrea, a törvényszék közönségszolgálatának illetékese.

A két városvezető kálváriája 2015. április 29-én kezdődött, amikor egy emlékezetes akció keretében kutatták át a csíkszeredai polgármesteri hivatal épületét, valamint Ráduly Róbert polgármester és Szőke Domokos  alpolgármester lakását az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai. A székelyföldi politikusok ellen 2015 június közepén emelt vádat a DNA. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből.

A polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA. Az ügyészség szerint Ráduly Róbert azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. Az összeférhetetlenséget pedig az okozta, hogy a volt polgármester tanított az egyetemen. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy-egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Ráduly Róbert és Szőke Dokomos perét a DNA kérésére a területileg illetékes Hargita Megyei Törvényszékről a Maros megyeire helyezték át. A Maros Megyei Törvényszék mindkét vádlottat valamennyi vádpontban felmentette. Az ítélet nem jogerős, a hivatalos kiközléstől számítva tíz napon belül lehet fellebbezni ellene.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X