Kétfordulós polgármester-választást és a miniamnesztia eltörlését kéri az USR a PNL-kormány támogatásáért

Konokul kitart feltételei mellet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR): a kétfordulós polgármester-választás bevezetését és a büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvény, az úgynevezett miniamnesztia eltörlését kéri cserébe a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta kormány megszavazásához a parlamentben.

Az USR-hez közeli források szerint Dan Barna pártelnök ezzel a feltétellel megy a Ludovic Orban miniszterelnök-jelölttel, a PNL vezetőjével való keddi megbeszélésre. Liberális források szerint orban hajlandó is lenne teljesíteni ezeket a feltételeket, akkor viszont szembekerülne az RMDSZ-szel.

A magyar érdekvédelmi szövetség elnöke, Kelemen Hunor ugyanis ahhoz kötötte a beiktatáshoz szükséges támogató voksokat, hogy az új kormány „nem nyúl” a választási törvényhez, azaz nem módosítja fél évvel a helyhatósági választások előtt a jogszabályt oly módon, hogy ismét két fordulóban válasszák meg a polgármestereket (a jelenlegi egyfordulós rendszer sokkal kedvezőbb a magyar jelöltek számára). Az alkotmány amúgy is tiltja a választási törvény módosítását kevesebb mint 12 hónappal a voksolás előtt.

Az RMDSZ azt is kérte továbbá, hogy a leendő Orban-kormány ne hozzon sürgősségi kormányrendeleteket az igazságszolgáltatás és a választójog terén, illetve ne fogadjon el törvényeket kormányzati felelősségvállalással, azaz parlamenti vita nélkül. Márpedig Ludovic Orban hétfő este azt közölte, hogy kénytelenek lesznek sürgősségi rendeleteket is hozni – holott a leváltott PSD-kormány egyik legfőb bírálója a PNL volt a sürgősségi rendeletek miatt.

Ezek ismeretében feszült tárgyalásokra, komoly politikai alkudozásokra lehet számítani kedden és szerdán. A minszterelnökjelölt csütörtökön vagy pénteken fogja beterjeszteni a kormáynnévsort a arlament elé.

Kapcsolódók

Kimaradt?