Ludovic Orban szerint „kénytelenek lesznek” sürgősségi rendeletekkel kormányozni

Élesen bírálta az eddigi szociáldemokrata (PSD-) kormányt a – főleg az igazságszolgáltatást és a büntetőjogot érintő – sürgősségi rendeletek miatt, de a kormányalakítási megbízást kapó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és ehhez az eszközhöz készül folyamodni. Ludovic Orban miniszterelenökjelölt, a PNL elnöke szerint a megalakuló kormány „kénytelen lesz” sürgősségi kormányrendeleteket kiadni, mert rendeznie kell az alárendelt intézmények működését.

Ezt a pártelnök hétfő este jelentette ki, a társadalmi partnerekkel folytatott tárgyalásokat követően. Orban szerint a liberális pártnak „van megfelelő számú szakembere”, így semmi szükség arra, hogy a PSD embereit – akár államtitkári szinten is – megtartsák.

A kijelölt miniszterelnök szerint bármely határozat vagy jogszabály elfogadása előtt konzultálni kell a civil szférával.

Amikor azt kérdezték, hogy megfontolja-e, hogy az RMDSZ kérésének megfelelően a költségvetésben a bruttó nemzeti termék (GDP) 6 százalékát különítsék el az oktatásra, azt válaszolta, hogy a tanügyre szánt összegek „minden bizonnyal növekedni fognak”, de hangsúlyozta, hogy „egyik napról a másikra" nem tudnak ennyit növelni.

Orban „viccesnek” találta, hogy Viorica Dăncilă, a PSD elnöke a Japánba látogató államfő tisztségből való felfüggesztéséről beszélt, amikor Klaus Johannis most is „annak a bakinak a helyrehozásán dolgozik, amit a PSD követett el a tavaly, amikor a Bukarestbe látogató japán miniszterelnököt senki nem fogadta a kormánynál”.

Orban szerint Dăncilă álhíreket terjeszt, amikor a PNL-n kéri számon, hogy miért nem lobbizott, hogy a Volkswagen ne Bulgáriába, hanem Romániába telepítse üzemét, mert ez „nem politikai kérdés, hanem a német vállalat döntése”.

Kapcsolódók

Kimaradt?