Kulcsár-Terza József: szabály- és törvényellenesek az MPP választmányának döntései

A Magyar Polgári Párt alapszabályzatába ütközőnek és törvényellenesnek tartja Kulcsár-Terza József Kovászna megyei parlamenti képviselő az MPP választmányának múlt csütörtöki döntéseit, amelyekkel kizárták a pártból Biró Zsolt Maros megyei honatyát, illetve megbízták az elnökséget az Erdélyi Magyar Néppárttal való egybeolvadásról való tárgyalásra. A háromszéki politikus szerint ha házon belül nem tudják ezt orvosolni, akkor nem látja értelmét, hogy továbbra is tagja legyen a pártnak.

Az MPP-n belüli feszültségekről akkor szerzett tudomást a közvélemény, amikor a nyáron előbb leváltották, majd kizárták a pártból a székelyudvarhelyi és a Hargita megyei szervezet elnökeit, Gálfi Árpádot, illetve Rákossy Botond Józsefet. Közben Mezei János, a párt élére tavaly megválasztott elnök megvonta a bizalmat Salamon Zoltán ügyvezető elnöktől, s miután több mint húsz MPP-s tisztségviselő – köztük Biró és Kulcsár-Terza – nyílt levélben kérte Mezei lemondását és a „kirekesztő politika” megszüntetését, a múlt héten Biró Zsolt párttagságát is megvonták (s Pethő István választmányi elnököt is visszahívták tisztségéből).

Kulcsár-Terza Józsefet arra kértük, hogy reagáljon a pártvezetőség legutóbbi döntéseire, és azt is kérdeztük tőle, hogy tart-e attól, hogy ő következik a kirúgottak sorában. „Az MPP-n belül mindig az volt a jelszó, hogy »Az igazság pártján!«. Ezért egy jobboldali párt, amely a nemzeti ügyeket képviseli, vagy legalábbis ezt állítja magáról, be kell tartsa az alapszabályzatot és a törvényeket, mert ha ezek nincsenek tiszteletben tartva, akkor csorbul a szlogen, amit mi hirdetünk” – mondta a háromszéki politikus.

Kulcsár-Terza József szerint a múlt heti választmányi ülés a létszámhiány miatt határozatképtelen volt. „Nem volt meg a kvórum, például Háromszékről senki nem volt jelen” – fűzte hozzá. Elmondta, hogy az ülés előtt két háromszéki párttársával együtt kérték a választmány jelenlévő tagjait, hogy napirend előtt mondhassuk el a véleményüket. Erre három, majd öt percet engedélyeztek neki – amit méltánytalannak tartott –, de így is ismertették az álláspontjukat.

„Azt kértem, hogy gondolják át, én azt szeretném, hogy a Magyar Polgári Pártban rendeződjön ez a helyzet. Utána elmentünk, és tudvalévő, hogy nem volt meg a kvórum. Ennek ellenére hoztak döntéseket, amelyek így alapszabályzat-ellenesek” – magyarázta. Szerinte azzal, hogy nem tartják be az alapszabályzatot, a MPP vezetősége letért arról az útról, amit meghirdettek 2008-ban.

„Ha valakit kirúgunk, eltávolítunk, ha akarunk tenni egy lépést jobbra vagy balra, vagy falat akarunk dönteni, akkor az első dolog az, hogy az alapszabályzatot és a törvényt betartjuk. Én ezt így látom, ezt tartom tiszteletben, és ha ez nem fog működni, akkor az én magam értékrendje nem engedi meg azt, hogy ilyen körülmények között részt vegyek ebben a pártban” – jelentette ki.

Hogy ezzel a kilépésre utalt-e – megelőzendő a kirúgását –, arra így felelt: „Ha kirúgnak, hát kirúgnak, nem a Magyar Polgári Pártból vagy egy parlamenti mandátumból áll a világ, nekem van tisztességes munkahelyem, úgyhogy elsősorban a tisztességet és a becsületességet kell szem előtt tartani. Amit vállaltam, azt mindig tiszta, nyílt lelkiismerettel, emelt fővel tettem, az igazság útján jártam, és azt várom el más politikusoktól is, főleg az MPP-sektől, hogy ugyanezen az úton haladjanak. Ha nem így lesz, akkor természetes, hogy az útjaink elválnak.”

A Kovászna megyei törvényhozó úgy vélte, hogy „egy utolsó utáni lehetősége van még Mezei Jánosnak és az elnökségnek, hogy rendezzék ezeket a helyzeteket”.

Kulcsár-Terza József 2016-ban Biró Zsolthoz hasonlóan RMDSZ-es jelöltlistán, a polgári párt és az érdekvédelmi szövetség választási együttműködése eredményeként szerzett parlamenti mandátumot. Hogy ezek után ez lehetséges lesz-e a jövő évi választásokon is, azt korainak tartotta latolgatni. „Engem a Magyar Polgári Párt jelölt az RMDSZ-listára, nem az RMDSZ választott – mondta. – Hogy mi lesz egy év múlva, nem lehet tudni, de azt igen, hogy ha élek és egészségem engedi, akkor ugyanúgy, ahogy eddig tettem, tisztelettel, tisztességgel és becsülettel fogom elvégezni azt a munkát, amire vállalkoztam.”

A Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt közti fúzió ötletéről azt mondta, hogy egyelőre csak „konfúzióról” lehet beszélni, mert szerinte a választmányi ülés egyrészt nem volt határozatképes, másrészt nem tartozik a hatáskörébe ilyesmiről dönteni. „Ez az Országos Tanács hatáskörébe tartozik, a választmány legfeljebb kezdeményezheti, hogy a kongresszus, azaz az OT döntsön ilyesmiről, de még egyszer mondom, ez a választmányi ülés erről sem határozhatott. De ha mégis, ez a döntés az alapszabályzatnak megfelelően és törvényes módon megszületik, én tiszteletben tartom, mint eddig is a párt döntéseit. Ha a többség így látja, ám legyen, de jelenleg nem lehet beszélgetni többségről, s nem lehet beszélni erről a kérdésről” – nyilatkozta Kulcsár-Terza József.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?