A civilekkel folytatja a kormányalakítási tárgyalásokat Ludovic Orban

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn és kedden a civil szféra képviselőivel folytatja a kormányalakítási tárgyalásokat. A parlamenti pártokkal szerdán ül ismét asztalhoz, és csütörtökön vagy pénteken beterjeszti a törvényhozás elé az új kormány névsorát.

Orban bizakodó a tekintetben, hogy azok a pártok, amelyek aláírták és október 10-én megszavazták a Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata (PSD-s) kormány menesztéséről szóló bizalmatlansági indítványt, ezúttal is a PNL mellett fognak állni, és az általa javasolt kormánynévsor megkapja a parlamentben a szükséges többségi szavazatot.

„Nem állhatunk meg félúton, mert Dăncilă és a kormány maradványai állnak még a vezérlőpultnál, és mindennap csak kárt okoznak az országnak. Bízom benne, hogy az első kormányalakítási kísérlet át fog menni” – mondta, a PNL elnöke, hozzátéve, hogy szerinte a PSD bojkottja (a legtöbb szavazattal rendelkező szociáldemokraták bejelentették, hogy nem vesznek részt a szavazáson) ellenére is sikerül kialakítani a többséget.

A liberális pártelnök elmondta, hogy már csütörtökön, legkésőbb pénteken beterjeszti a parlamentben a kormány tervezett névsorát és annak függvényében, hogy a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatását a jövő hétfőn vagy kedden tartják, a következő szerdán vagy csütörtökön szavazásra is bocsátják az új kormány összetételét.

Kapcsolódók

Kimaradt?