TAROM-botrány: Dăncilă hétfőre várja a kivizsgálás első eredményét

Várja a TAROM légitársaságnál és a közlekedésügyi minisztériumnál folyó kivizsgálás eredményét, nyilatkozta vasárnap Viorica Dăncilă leváltott kormányfő.

Viorica Dăncilă azt mondta, hétfőre várhatók a hivatalához tartozó ellenőrző bizottság kivizsgálásának első eredményei. Arról is beszámolt, hogy beszélt már az ügyről Cuc szállításügyi miniszterrel, aki tagadta, hogy a repülők indulásának akadályoztatására kérte volna a bizalmatlansági indítvány napján a TAROM vezérigazgatóját. „Nem hiszem, hogy ez lehetséges lett volna. Gondoljanak csak bele, ha tíz percet késtek volna, a miniszterelnök lett volna hibás, és én nem hiszem, hogy Cuc miniszter úr olyan döntést hozott volna, amely elsősorban engem hozott volna kellemetlen helyzetbe” – nyilakozta a kormányfő.

Dăncilă ezzel arra reagált, hogy a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban a hét folyamán azt állította: TAROM-alkalmazottak szerint a légitársaság igazgatóját, Mădălina Mezeit azért menesztették tisztségéből, mert megtagadta annak a kérésnek a teljesítését, hogy a bizalmatlansági indítvány napján „tartsa a földön a repülőket”, és így akadályozza meg, hogy több mint húsz parlamenti képviselő Bukarestbe tudjon utazni az ország különböző pontjairól.

A médiában később olyan információk láttak napvilágot, melyek szerint Mezei megerősítette a hírt. A TAROM viszont arról adott ki közleményt, hogy a légitársaság igazgatótanácsa azért vonta vissza Mădălina Mezei ügyvivő igazgatói megbízatását, mert az igazgató nem teljesítette a szerződésében foglaltakat.

Răzvan Cuc ügyvivő közlekedésügyi miniszter péntek este cáfolta, hogy a repülők felszállásának megakadályozására kérte volna a bizalmatlansági indítvány napján Mădălina Mezeit, a TAROM vezérigazgatóját. Ugyanakkor beismerte, hogy megkérdezte a légitársaság vezetőjétől, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülővel utaznak.

„Nem kértem, hogy bármelyik repülőt tartsa a földön, nem is állt volna módomban ezt kérni tőle, hogy tartsa a repülőket a földön. Csak műszaki problémák felmerülése esetén lehet földön tartani egy repülőt. Ha megtörténik, hogy műszaki problémák merülnek fel, azért nem a közlekedésügyi miniszter a hibás. Én nem kérhettem ilyesmit. Kitől kértem volna? A pilótáktól? A gépészektől? Vegyek ki egy anyacsavart vagy szenzort, vagy mit tehetnék én egy repülővel?” – mondta Răzvan Cuc. „Valóban megkérdeztem Mezei asszonyt, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülni készülnek, és hogy minden rendben van-e, rendben közlekednek-e a járatok. Én is, mint mindenki más, a forrásoktól, az ellenzéktől tudtam meg, hogy én akadályoztattam volna a repülőket” – nyilatkozta a szállításügyi miniszter.

Az ügyvivő miniszter szerint Mădălina Mezei belebonyolódik saját hazugságaiba, mert egyszer járatok törléséről, aztán meg „földön tartásról” beszélt, egyszer négy, majd öt járatot említett.

Kapcsolódók

Kimaradt?