Feltételekhez köti az új kormány parlamenti támogatását az ALDE

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogathatja a parlamentben a Ludovic Orban kormányának a beiktatását, de nem feltételek nélkül. Az egyik kitételük például az, hogy a Népi Mozgalom Pártja (PMP) ne vegyen részt a kabinetben – jelentette ki szerdán a párt elnöke, Călin Popescu Tăriceanu.

Az ALDE vezetője arról számolt be, hogy kedd este tanácskozásra ültek össze a politikai alakulat parlamenti képviselői, hogy egységes álláspontot dolgozzanak ki a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való tárgyalásokra, ugyanis várható, hogy a napokban alkudozás kezdődik Ludovic Orban kinevezett kormányfővel és a liberálisok vezetőivel a leendő kormány támogatásáról.

„Elvileg támogathatjuk a kormányt, de nem feltételek nélkül” – fogalmazott Tăriceanu, aki többek közt azt is szeretné kieszközölni, hogy a kabinet ne hozhasson az igazságszolgáltatással kapcsolatos sürgősségi rendeleteket, maradjon érvényben az egységes adókulcs, és a kormány pontosan jelölje ki az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos politikáját, amely költségvetését és szervezési irányelveit is megszabja.

Az ALDE elnöke azt is kifejtette: amennyiben sikerül létrehozni a parlamenti többséget, nem látja értelmét az előrehozott választásoknak, mert az csak a jelenlegi PSD-kormány „haláltusájának” meghosszabbítása lenne.

Tăriceanu ugyanakkor megerősítette: az ALDE nem óhajt részt venni a következő kormányban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?