FRISSÍTVE - Ludovic Orbant kérte fel kormányalakításra az államfő

FRISSÍTVE: A várakozásoknak megfelelően Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét kérte fel kormányalakításra Klaus Johannis államfő.

Az elnök délután ötórai sajtónyilatkozatában jelentette be döntését, miután pénteken, hétfőn és kedden is több fordulós egyeztetést tartott a parlamenti pártok vezetőivel. Johannis és Orban együtt jelent meg a Cotroceni-palotában.

„Elismétlem, amit korábban is mondtam: a PNL volt az egyetlen párt, amelyik az egyeztetésen határozottan közölte, hogy - bár nehéz dolga lesz - hajlandó vállalni a kormányzást ebben az átmeneti időszakban. Ennélfogva úgy döntöttem, hogy a legnagyobb ellenzéki alakulat, a bizalmatlansági indítvány fő kezdeményezője, a Nemzeti Liberális Párt elnökét, Ludovic Orbant jelölöm ki miniszterelnöknek. Demokratikus szempontból ez így korrekt, és így is fog történni” –- fogalmazott az államfő. Hozzátette, az újonnan megalakuló kormánynak rövid mandátuma lesz, csak a jövő évi parlamenti választásokig fog tartani.

„Az előre hozott választás is megoldás lenne, de nem most, amikor a Dăncilă-kabinet lenne az átmeneti kormány. Minden egyes nap ezzel a csődöt mondott kormánnyal egy elveszített nap Románia számára, kockázat a román emberek számára" - nyomatékosította. Johannis ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy „"valamennyi politikai szereplő” megérti, politikai válságban van az ország, amelyből mielőbb ki kell lábalnia, ezért haladéktalanul be kell iktatni az új kormányt, amelynek - többek között - meg kell szerveznie az államfőválasztást, ki kell dolgoznia a jövő évi költségvetést és le kell zárnia az idei büdzsét.

„Egyáltalán nem lesz egyszerű a helyzet, mert a parlamentben az a felállás, amelyet a bizalmatlansági indítványról való szavazáskor is láthattunk, ezért nehéz lesz kiegyezni az összetettebb törvénytervezeteken (mint amilyen például a 2020-as költségvetési törvény), de nem lehetetlen. Bízom benne, hogy az Orban-kormány a lehető legkomolyabban foglalkozik majd mindezekkel" - mondta még az elnök.

Ludovic Orbannak tíz napon belül kell megerősítő szavazást kérnie a parlamenttől a kormánynévsorra és a kormányprogramra. A múlt héten bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott szociáldemokrata (PSD-) kormány utódjának a jövő őszi parlamenti választásokig kell ellátnia a végrehajtó feladatokat – hacsak nem lesznek előrehozott választások.

Orban becsületet, hozzáértést, feddhetetlenséget ígér

Ludovic Orban kinevezett miniszterelnök úgy nyilatkozott: olyan kormányt fog vezetni, amelyre a szakértelem, becsület, feddhetetlenség, a közszolgálat iránti elkötelezettség, valamint az ország nagy problémáinak megoldása lesz jellemző. „Megtisztelve vállalom fel ezt a felelősséget a Nemzeti Liberális Párt nevében, és kezeskedem azért, hogy minden tapasztalatommal, tudásommal, energiámmal a közérdeket fogom szolgálni” – jelentette ki Ludovic Orban.

A PNL elnöke azt mondta, az országnak stabil és kompetens kormányra van szüksége, a román állampolgárok pedig reménnyel és nagy elvárásokkal tekintenek a kialakítandó kabinetre. „Azt fogjuk megadni a románoknak, amit várnak tőlünk, amit egy normális kormánytól várnak: becsületet, hozzáértést, feddhetetlenséget, a közszolgálatiság iránti elkötelezettséget, és az ország nagy problémáinak megoldását' - mondta a kijelölt miniszterelnök, megköszönve Johannis elnöknek a bizalmat, amellyel kormányalakításra kérte fel őt egy „Románia számára nehéz időszakban”.

Ludovic Orban leendő kormánya prioritásairól is beszélt, ezek: a makrogazdasági egyensúly visszaállítása, a versenyszférát negatívan érintő intézkedések korrigálása; a kormány átstrukturálása; a szakmai hozzáértés újjáélesztése és a digitalizálás bevezetése a közigazgatásban; nagy mértékű infrastrukturális beruházások a közlekedés, egészségügy és oktatás területén; Románia Európa-irányultságának megszilárdítása; a jogállamiság minden kitételének szigorú betartása; az állampolgári jogok és szabadságok tiszteletben tartása; valódi igazságszolgáltatás biztosítása; az állami intézmények és kormányzati szervek állampolgárok szolgálatába való állítása „az ideiglenes politrukok helyett”.

Kifejtette, reményei szerint a PNL minden politikai partnere részéről nyitottságra számíthat a tárgyalások során, ugyanis minden nap késlekedéssel a legitimitását vesztett PSD-kabinet kormányoz, amelyet „már majdnem egyetlen román sem akar hatalmon látni.”

Dăncilă: a PSD távol marad a beiktatási szavazáson

A Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, hogy nem jelenik meg az új kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazáson - közölte kedd este Viorica Dăncilă pártelnök.  Azt is közölte, ha az új kormánynak bizalmat szavaz a parlament, a PSD egyetlen olyan intézkedés kapcsán sem fog ellenállást tanúsítani, amely a román állampolgárok javát szolgálja.

Ezt tanácsolja Ponta Orbannak

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke Facebookon üzente a kedden kijelölt miniszterelnöknek, hogy ha sikeresen szeretne kormányt alakítani, akkor kezdje meg a tárgyalásokat azokkal a törvényhozókkal, akik hajlandók bizalmat szavazni kabinetjének. „Stratégiai tanács Ludovic Orban kinevezett miniszterelnöknek: ugyanúgy kell most is eljárnia, mint akkor, amikor azt mondta, hogy nem nyújtja be a bizalmatlansági indítványt mindaddig, amíg össze nem gyűl legalább 233 törvényhozói szavazat! Kezdje el a tárgyalásokat azokkal a frakciókkal és parlamenti képviselőkkel, akik hajlandók megszavazni kormányát - ha másként jár el, az garantáltan kudarchoz fog vezetni. És azt hiszem, Romániának stabil, kiszámítható és hozzáértő kormányra van szüksége, mielőbb!” – olvasható Ponta bejegyzésében.

A Pro Románia vezetője ugyanakkor leszögezte, pártja csak arra hajlandó voksát adni, ami Románia, valamint a balközép szavazótábor és Mircea Diaconu független államfőjelölt érdekét szolgálja.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?