FRISSÍTVE – Ellentmondó feltételekkel támogatnák a pártok a PNL-kormányt – mit mond az RMDSZ?

FRISSÍTVE: Politikusaik nyilatkozatai szerint több parlamenti párt a leendő PNL-kormány támogatásának feltételei közé emelte a kétfordulós polgármester-választás mielőbbi bevezetését. Az RMDSZ ezt ellenzi.

Cáfolta hétfőn a Maszolnak az RMDSZ szóvivője azt a sajtóinformációt, hogy a szövetség többek között személyi feltételekhez kötné az új kormány támogatását. Hegedüs Csillát a g4media.ro-nak arra az „értesülésére” reagáltattuk, miszerint Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken közölte Klaus Johannis államfővel: nem hajlandó megszavazni egy olyan liberális kabinetet, amelynek tagja a magyarellenességről ismert Rareș Bogdan vagy Florin Roman. A portál szerint abban az esetben sem támogatja az új kormányt az RMDSZ, ha törvénymódosítással visszaállítaná a kétfordulós polgármester-választást.

„Miniszternevekről szó sem volt pénteken a Cotroceni-palotában” – nyilatkozta Hegedüs Csilla. Tájékoztatása szerint az RMDSZ küldöttsége az államfővel közölte: a szövetség politikai kormányt akar, amelyik nem sürgősségi rendeletekkel irányítja az országot, és amelynek feladata az idei költségvetés-kiigazítás végrehajtása és a jövő évi költségvetés kidolgozása, illetve a következő három választás tisztességes megszervezése.

Az RMDSZ szóvivője megjegyezte: ahhoz, hogy a kormány nem kormányozhat sürgősségi rendeletekkel, az is hozzátartozik, hogy nem módosíthatja sürgősségi rendelettel a helyhatósági választási törvényt. „Azt is elmondtuk Johannisnak: nincs biankó csekk, akarjuk látni a kormány összetételét és programját, mielőtt a támogatásukról döntünk” – mondta Hegedüs Csilla.

Mint ismert, a kétfordulós helyhatósági választási rendszer érzékeny veszteséget jelenthet a magyar érdekképviseletnek: az RMDSZ szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehetővé teszi, hogy a második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Ezek a többi párt feltételei

Ezzel szemben több párt - a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) - is a leendő PNL-kormány támogatásának feltételei közé emelte a kétfordulós polgármester-választás mielőbbi bevezetését.

Dan Barna, az USR elnöke közösségi oldalán hétfőn leszögezte: pártja csak a - lehetőleg előrehozott - parlamenti választások után akar kormányra lépni. Az USR a kétfordulós polgármester-választás mellett azt szabta a PNL-kormány támogatásának feltételéül, hogy tiltsák ki a közéletből a büntetett előéletűeket, vonják vissza az elítéltek korábbi szabadulását eredményező törvényt, a román európai biztost pedig a parlamenttel konzultálva jelöljék ki.

Az ALDE sem akar részt venni a kormányban, és bizonyos feltételekkel kész támogatni egy PNL-kormányt, de elfogadhatatlannak tartaná, hogy eltöröljék azt a "reformot", amelyet a PSD-ALDE kormány az igazságszolgáltatás terén véghezvitt.

A PSD-nek nem sürgős átadni a hatalmat

Szombaton még úgy tűnt: a távozó szociáldemokraták is hajlanak arra, hogy segédkezet nyújtsanak a PNL-kormány beiktatásához, hogy legyen mit bírálniuk, és ellenzéki pártként mielőbb megkezdhessék elvesztett támogatóik visszaszerzését. A PSD vezető tisztségviselőinek hétfői nyilatkozatai azonban már azt jelezték, hogy a - jelenleg ügyvivői jogkörrel működő - PSD-kormánynak mégsem sürgős átadni a hatalmat.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök szerint a PSD nem járul hozzá az új kormány beiktatásához, így az ahhoz szükséges szavazatok csak úgy gyűlhetnek össze, ha az összes többi párt képes lesz lemondani az egymásnak ellentmondó feltételeiről és ugyanúgy összefog, ahogyan múlt héten tette a PSD-kormány leváltása érdekében.

Klaus Johannis államfő a parlamenti frakciókkal folytatott első, pénteki egyeztetése után azt mondta: Romániában várhatóan a PNL alakítja meg a következő kormányt. Az elnök azt ígérte, hogy ezen a héten "szűkebb körben" folytatja a konzultációt, és legkésőbb kedden megnevezi miniszterelnök-jelöltjét. Az RMDSZ elnökét keddre várja a hivatalába az államfő, aki aznap megnevezi a kormányfőjelöltjét is.

A kisebbségek frakciója támogatná a PNL-kormányt

Támogatni fognak a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviselői egy Nemzeti Liberális Párt által létrehozandó kormányt – közölte hétfőn Varujan Pambuccian, a parlamenti frakció elnöke. Mint mondta, azt szeretnék többek közt elérni, hogy a felekezetekkel foglalkozó kormányzati ügyosztály maradjon továbbra is a miniszterelnök közvetlen alárendeltségében, ahogy ez eddig is volt. Ugyanakkor szeretnék, hogy számos, a kisebbségeket érintő, függőben maradt jogszabálytervezetet fogadtassanak el a parlamenttel a következő egy év során.

Pambuccian kijelentette: kezeskedik az általa vezetett parlamenti csoport mind a 17 tagjának támogató szavazatáért. Hozzátette ugyanakkor, hogy a (nem magyar) nemzeti kisebbségek képviselői soha nem óhajtottak kormánytagokká válni.

Kapcsolódók

Kimaradt?