Az RMDSZ egy olyan kormányt támogatna, amely a magyarság érdekeit is tiszteletben tartja

Egyetértett Klaus Johannis államfő Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel abban, hogy minél rövidebbre kell szabni a megbukott szociáldemokrata kormány ügyvivői megbízatását, és sürgősen meg kell alakulnia az új kormánynak, amely tisztességgel átvezeti az országot az előttünk álló átmeneti időszakon – nyilatkozta a Maszolnak Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és sajtószóvivője a kormányalakítási tárgyalások után.

Hegedüs Csilla szerint Johannis „figyelmesen meghallgatta” Kelemen Hunor javaslatát, amely vagy egy RMDSZ-es miniszterelnökjelöltre, vagy egy független, a gazdasági-pénzügyi szférából érkező kormányfőre vonatkozott. „Abban egyetértett az államfő és a szövetségi elnök, hogy minél rövidebbre kell szabni a Dăncilă-kormány ügyvivő szerepét, és sürgősen meg kell alakulnia az új kormánynak, amelynek a fő feladata a jövő évi költségvetés megalkotása, az előttünk álló választások megszervezése lenne. Maximum egy évre szólna a megbízatása, és nem módosíthatna sürgősségi rendeletekkel az érvényben lévő törvényeken” – mondta Hegedüs Csilla.

Közben Johannis bejelentette, hogy hétfőn vagy kedden fogja nevesíteni a kormányfőjelöltjét, és sejttette, hgy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant kéri majd fel kormányalakításra.

Hegedüs Csilla hozzátette, hogy világossá tették az elnök számára: az RMDSZ egy olyan kormányt tudna támogatni, amely „a magyar közösség számára fontos kérdésekben, mint az úzvölgyi katonatemető vagy a MOGYE ügye, betartja a törvényeket”.

Az RMDSZ szóvivője elmondta, hogy Kelemen Hunor fenntartja azt a vasárnap Aradon tett kijelentését, miszerint az RMDSZ számára ebben az egy évben nem prioritás a kormányra lépés. „Ez így van. Nem is volt eddig ilyen felkérés, de ha megkeresnek, nyilván meghallgatjuk az ajánlatokat” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

Kapcsolódók

Kimaradt?