A Nemzeti Liberális Párt kész kormányt alakítani

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kész kormányt alakítani, és a párt elnökét, Ludovic Orbant javasolja miniszterelnöknek – tájékoztatta a parlament legnagyobb jobboldali pártjának küldöttsége pénteken (a PNL éléről öt éve államfővé választott) Klaus Johannist, aki a liberálisok delegációját elsőként fogadva megkezdte az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakítása érdekében.

A parlament előző nap megvonta a bizalmat Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök kormányától.

Ludovic Orban az államfővel folytatott egyeztetés után elmondta: pártja egyetért azzal, hogy a legjobb megoldás az előrehozott választások kiprovokálása lenne, ehhez azonban olyan paktum szükséges, amelyben a jelenlegi parlamentben kialakítandó többség vállalja, hogy – két egymást követő kormányjavaslatot elutasítva – hozzájárul mandátuma lerövidítéséhez. Amennyiben nem sikerül ehhez a bonyolult procedúrához megszerezni a képviselők és szenátorok többségének támogatását, a PNL vállalja, hogy új kormányt alakítson a vele együttműködni hajlandó parlamenti erőkkel – tette hozzá.

A PNL nyitott a koalíciós tárgyalásokra minden politikai erővel, amely hozzájárult a PSD-kormány leváltásához, de kizárta egy olyan nagykoalíció lehetőségét, amelyben a – parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező – szociáldemokraták is részt vesznek.

Ludovic Orban cáfolta azokat a – szociáldemokraták által hangoztatott – híreszteléseket, amelyek szerint egy PNL-kormány lefaragná a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat, amelyek a távozó Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint 40 százalékkal nőttek a PSD-kormány idején. Orban szerint a PNL-t is az vezérli, hogy növekedjék a lakosság jövedelme, de pártja ezt nem megalapozatlan közigazgatási döntésekre, hanem a reálgazdaság fejlődésére, a befektetői légkör javítására, a versenyképesség növekedésére akarja alapozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?