Az RMDSZ nem támogatja az előrehozott választásokat

Nem támogatja az előrehozott választásokat az RMDSZ – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök, miután a parlamenti pártokkal tartott konzultációsorozat keretében pénteken tárgyalt az államfővel a kormányalakításról.

A politikus három forgatókönyvet vázolt fel Klaus Johannisszal folytatott tárgyalás utáni sajtónyilatkozatában: RMDSZ-es miniszterelnök vezette kormány alakul, független szakember alakít politikai összetételű kabinetet, vagy Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítványt benyújtó Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke alakít kormányt.

A politikus szerint független kormányfőnek a pénzügyi vagy bankszektorból kellene származni, de politikai kormányt vezetne; ennek a miniszterelnöknek az lenne a dolga, hogy gondoskodik a költségvetésről és az adók helyzetéről, és eligazgatja az országot jövő év decemberéig – fejtette ki.

"A legutolsó megoldás: egy Ludovic Orban PNL-elnök által vezetett kormány, de ha jól értettem, ott már nincs szükség ránk, mert a PSD bejelentette, hogy ha Ludovic Orban megígéri, hogy nem csökkenti a béreket és nyugdíjakat, megszavazza. Tehát a PNL-nek a PSD-vel együtt többsége van egy Orban vezette kormány létrehozásához " - mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, egy PNL-kormány magában rejti annak kockázatát, hogy mindenki - az USR, a Pro Románia és a PSD is - támadni fogja, elhasználódik, és a jobbközép pártok elveszítik a jövő évi parlamenti választásokat.

„Minél sürgősebben szükség egy parlament által megszavazott kormányra, amelyik a következő tizenkét hónapban irányítja az országot: megalkotja a költségvetést, megszervezi az elnök-, helyhatósági és parlamenti választásokat, és nem tesz egyebet, csak rendesen kezeli az ország dolgait, kilengések és sürgősségi kormányrendeletek nélkül” – nyilatkozta a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor rámutatott: jövő február előtt nem lehetséges előrehozott parlamenti választásokat szervezni, a parlamentet leghamarabb - az új államfő beiktatása után - decemberben lehet feloszlatni. Az előrehozott választátások kiprovokálása - amihez a parlamentnek az államfő két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét el kellene utasítania - azt jelentené, hogy a jövő évi állami költségvetést júniusig nem lehet elfogadni, tehát az önkormányzatoknak még később lesz elfogadott költségvetésük.

"Felelőtlenség lenne ilyen pénzügyi-politikai válságba sodorni az országot, a 2020-as választási évet a parlament által megszavazott költségvetés nélkül kezdeni" - szögezte le.

Kapcsolódók

Kimaradt?