Sikeres volt a bizalmatlansági indítvány, megbukott a Dăncilă-kormány (percről percre)

A parlament csütörtökön 238 támogató szavazattal elfogadta az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt, így a Dăncilă-kormány megbukott. Klaus Johannis államfő pénteken konzultál a pártokkal, majd dönt arról, hogy kit kér fel egy új kormány megalakítására. A bizalmatlansági indítvány vitájáról itt olvashat részleteket. Cikkünk folyamatosan frissül.

22:02

Új kormány alakul: már kiszivárogtak miniszternevek

Várhatóan Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét bízza meg az államfő az új kormány megalakításával – írja politikai forrásokra hivatkozva a bukaresti sajtó. Miniszternevek is kiszivárogtak. Mint ismert, a Dăncilă-kabinet csütörtöki megbuktatása után Klaus Johannis közölte, hogy pénteken már konzultál az elnöki hivatalban a parlamenti pártok vezetőivel az új kormány megalakításáról. Az adevarul.ro értesülései szerint az államfő várhatóan Ludovic Orbannak szánja a miniszterelnöki posztot, annál is inkább, mert korábban a PNL Országos Tanácsa is megszavazta, hogy a pártelnök legyen a kormányfőjelöltjük, ha sikeres lesz a bizalmatlansági indítvány.

19:35

Tăriceanu készen áll támogatni egy „valóban az ország érdekeit szolgáló” kormányt

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) készen áll támogatni egy valóban az ország érdekeit szolgáló, karcsúsított kormányt, amely "liberális hangvételű" kormányprogrammal áll elő - jelentette ki a párt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu.

Az ALDE vezetője Facebook-bejegyzésében rámutatott, olyan kormányt hajlandók támogatni, amely nem akarja ismét az "ügyészek és tábornokok köztársaságává" tenni az országot, amely megtartja az egységes adókulcsot, amely nem nyúl a közalkalmazotti bérekhez és a nyugdíjakhoz. Hozzáteszi, politikai vívódásokkal teli időszak következik, ezért bölcsességre és mértékletességre int mindenkit, "hogy együtt találjuk meg a legjobb megoldásokat, még ha ezek nem is lesznek mindenki kedvére". (Agerpres)

18:38

Dăncilă nem mond le a PSD éléről

Nem mond le a Szociáldemokrata Párt (PSD) éléről - jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök, miután a parlament 238 szavazattal elfogadta a kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. „Amint tudják, kongresszuson választottak meg, tehát a PSD elnöke maradok” - mondta Dăncilă. Azt is leszögezte, semmit nem ró fel magának.

„Nincs mit felrónom magamnak, az európai parlamenti választások után egységes csapatot tartottam fenn, kollégáimmal folytattuk a programot, a lakosság számára jó intézkedéseket hoztunk, amelyek kiváltották az állampolgárok elismerését. Nem róhatok fel semmit magamnak” - nyomatékosította a kormányfő. Arra a kérdésre, hogy szerinte miként fog bevonulni kormánya a történelembe, Dăncilă azt felelte: nagyon jó kabinetként. (Agerpres)

18:20

A PSD elmegy konzultálni Johannisszal

A Szociáldemokrata Párt (PSD) is képviseltetni fogja magát az államfő által kezdeményezett kormányalakítási tárgyalásokon - jelentette be Viorica Dăncilă kormányfő.  Amikor a parlament épületéből való távozásakor megkérdezték tőle, hogy az általa vezetett alakulat részt vesz-e a pénteki konzultáción, Dăncilă azt mondta: "Természetesen, hiszen felelős párt vagyunk".  Hozzátette: azt, hogy milyen álláspontot képvisel majd a tárgyalásokon a párt küldöttsége, a "kollégákkal" való egyeztetést követően szabják meg. (Agerpres)

18:02

Kormányalakítás: a PNL-vel konzultál elsőként az államfő

Kormányalakítási tárgyalásokra hívja Klaus Johannis államfő a parlamenti pártok képviselőit péntekre. 11 órától a Nemzeti Liberális Párt (PNL), 11.30-tól a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), 12 órától a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), 12.30-tól a Népi Mozgalom Párt (PMP), 13 órától a Pro Europa parlamenti csoport, 13.30-tól a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), 14 órától a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja, 14.30-tól pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) küldöttségét fogadja az elnök a Cotroceni-palotában.

17:48

Meleşcanu: a parlament döntését el kell fogadni

A bizalmatlansági indítvány az ellenzék rendelkezésére álló demokratikus eszköz, és a parlament döntését el kell fogadni – jelentette ki Teodor Meleşcanu szenátusi elnök. „Romániában működik a demokrácia, erre ma konkrét példát láthattunk. A bizalmatlansági indítvány az ellenzék demokratikus eszköze. Ma a törvényhozók szavaztak. El kell fogadni a szavazás eredményét” – írta Meleşcanu a Facebookra.

Hozzátette, a parlamenti képviselőknek be kell bizonyítaniuk, hogy a nép javát szolgálják; Romániának pedig be kell bizonyítania külföldi partnerei és transzatlanti szövetségesei előtt, hogy érett, stabil demokrácia.

„Minden eddiginél nagyobb szükségünk van arra, hogy működjenek az állam intézményei, a parlament. Minden eddiginél nagyobb szükség van annak bebizonyítására, hogy az intézmények az emberek érdekében működnek együtt és nem a politikai játszmák kedvéért” – olvasható a szenátus elnökének bejegyzésében. (Agerpres)

17:46

Tomac: hivatalosan véget ért a Dragnea-korszak

Az ellenzék óriási győzelmével hivatalosan véget ért a Dragnea-korszak – jelentette ki Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki szerint az ellenzéknek olyan kormányt kell alakítania, amely „visszaállítja a bizalmat az állam és a polgárok között”. „Hivatalosan véget ért a Dragnea-korszak, ez győzelem a románok számára. Ez rendkívüli dolog, ma bebizonyosodott, hogy a különböző vízióval rendelkező politikusok összefoghatnak az ország érdekében. Ez az ellenzék hatalmas győzelme, nehéz időszak következik, de biztosan megalakul egy olyan kormány, amely képes visszaállítani a bizalmat az állam és a polgárok között"– mondta Tomac. (Agerpres)

17:39

Ponta: örvendek, hogy megszabadítottuk Romániát Viorica Dăncilától

„Örülök, hogy sikerült megszabadítanunk Romániát Viorica Dăncilă-tól, a történelem legalkalmatlanabb vezetőjétől" – jelentette ki Victor Ponta, a Pro Románia elnöke, aki szerint sürgősen egy „jó kormányra” van szükség. „Kollégáimmal együtt azt szeretnénk, hogy állítsuk vissza a szociáldemokráciát és a kormányzást, és mindenekelőtt állítsuk vissza Romániát a helyes irányba. Remélem, hogy gyorsan alakítunk egy jó kormányt, amely mihamarabb elkezdi a munkát, hisz a válság küszöbén állunk” – mondta Ponta a bukaresti törvényszéken, ahol tanúként hallgatták ki Valeriu Zgonea ügyében. (Agerpres)

17:37

Klaus Johannis a bizalmatlansági indítványról: „Megoldva!”

„Románia diadala, a május 26-i népszavazás eredményének tiszteletben tartása, a társadalommal szemben a kormány által elkövetett visszaélések eredménye” – így kommentálta Klaus Johannis államfő a bizalmatlansági indítvány szavazásának eredményét. Johannis egyúttal gratulált a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a kezdeményezéséhez, és ahhoz, hogy sikerült támogatókat találni a PSD-kormány elmozdításához. Az államfő pénteken 11 órára hívta egyeztetésre a parlamenti pártokat, mert „sürgősen új kormányra van szükségünk”. (G4media)

16:47

Kelemen Hunor a kormány bukása után: az államfőnek nem szabad húznia az időt

Az államfőnek nem szabad húznia az időt, mielőbb el kell kezdenie a konzultációt a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról és mielőtt új miniszterelnök-jelöltet kell javasolnia – jelentette ki a Maszolnak a Dăncilă-kormányt megbuktató csütörtöki parlamenti szavazás után Kelemen Hunor.

16:11

Dan Barna: az előrehozott választás lenne a megoldás

Kitart korábbi kijelentése mellett Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, és továbbra is az előrehozott választások megszervezését tartja a legjobb megoldásnak a belpolitikai válság megoldására. Az ellenzéki párt vezetője és államfőjelöltje szerint a jelenlegi összetételű parlamentben képtelenség olyan többséget kialakítani, amely kivezetné az országot a politkai mellékvágányról, amibe a Szoicáldemokrata Párt (PSD) kormányozta.

16:03

Ügyvivő kormány marad a Dăncilă-kabinet

Az új kormány megalakulásáig és a miniszterek eskütételéig ügyvivőként hivatalban marad a Dăncilă-kabinet. Ez azt jelenti, hogy korlátozott lesz a jogköre, nem hozhat sürgősségi rendeleteket és egyszerű határozatokat.

15:48

Dăncilă: nem történt tragédia

"Nem történt tragédia, mindössze a képviselők és szenátorok többsége megszavazta a bizalmatlansági indítvány. Kérem az ellenzéket, hogy mielőbb álljon a parlament elé egy kormányprogrammal, és Klaus Johannis államfőt, hogy  minél korábban, akár még ma jelölje ki az új miniszterelnökjelöltet" – nyilatkozta Viorica Dăncilă távozóban az ülésteremből.

15:46

Hivatalos: 238 igen, 4 nem szavazat, 0 tartózkodás

A szavazatszámláló bizottság elnöke felolvasta a hivatalos eredményt. A 464 törvényhozóból 399 volt jelen, 242-en szavaztak, a hivatalos eredmény: 238 igen, 4 nem szavazat, 0 tartózkodás.

15:40

Orban: pénteken megkezdjük a kormányalakítási tárgyalásokat

Pénteken reggel kilenc órakor megkezdik a kormányalakítási tárgyalásokat a parlamenti pártokkal – közölte Ludovic Orban, és hozzátette, hogy ő a PNL miniszterelnökjelöltje. A kormányfőt Klaus Johannis elnöknek kell kijelölnie.

15:34

Megszámolták a szavazatokat: megbukott a kormány

„Ma az ellenzék megbuktatta a kormányt, amely az elmúlt három évben rémálmot okozott az ország lakosságának” – jelentette be a hírtelevíziók szerint Ludovic Orban PNL-elnök. A bizalmatlansági indítvány a 243 leadott szavazatból 238 támogató szavazatot kapott, öten ellene voksoltak. A kormány megbuktatásához 233 szavazatra lett volna szükség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?