A kormánypárti törvényhozók jelen lesznek, de nem szavaznak a bizalmatlansági indítvány vitáján

A kormánypárti szociáldemokrata (PSD-s) törvényhozók jelen lesznek a bizalmatlansági indítvány szavazásán, de nem fognak voksolni – jelentette be Viorica Dăncilă kormányfő, a PSD elnöke szerda este.

„A PSD jelen lesz a teremben, de nem fog szavazni. Az ellenzéknek bizosítania kell a 233 igen szavazatot a kormány megbuktatéásához. Mi biztosítjuk a kvórumot, mivel mi azt akartuk, hogy ezt az indítványt sokkal korábban bocsássuk szavazás alá. Láttuk, hogy az ellenzék meg szeretné buktatni a kormányt, de amikor azt mondtuk, legyen szombaton a voks, láttuk, hogy ugyanaz az ellenzék, amely azelőtt azt hangoztatta, hogy ezzel a kormánnyal minden egyes nap csak veszteség, nem akarta. Én ezt megértem, szombaton és vasárnap nem szokás dolgozni. De akkor hogyan akarnak kormányzoni, ha szombaton és vasárnap nem hajlandók dolgozni? Azt is láttam, hogy örültek, hogy közel egy héttel elhalasztódott az indítvány vitája. Mi akkor a célja ennek és mit akarnak valójában?” – fejtegette Viorica Dăncilă az Antena 3 műsorában.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg milyen a hangulat a PSD-ben, a kormányfő így válaszolt: „Nem feszült. Találkoztam a szenátorokkal és képviselőkkel, mindannyian nyugodtak vagyunk, minden lehetséges forgatókönyvet számba vettünk, bár mind úgy gondolják, hogy az indítvány nem fog átmenni.”

A parlament két házának közös plénuma csütörtökön vitatja meg és bocsátja szavazás alá a Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! címet viselő bizalmatlansági indítványt, amelyet 237 törvényhozó írt alá a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a nemzeti kisebbségek soraiból, illetve Ludovic Orban nemzeti liberális elnök szerint két szociáldemokrata honatyais.

Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadja a parlament, 233 szavazatra van szükség a szenátus és képviselőház együttes ülésén. A szavazás titkos.

Kapcsolódók

Kimaradt?