A bizalmatlansági indítványról szavaz a parlament: a Dăncilă-kormány sorsa a tét (percről percre)

 

Csütörtökön szavaz a parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványáról. A Dăncilă-kormány megbuktatásához 233 szavazás szükséges. A Szociáldemokrata Párt képviselői és szenátorai az ülésteremben tartózkodnak, de nem szavaznak, míg az ellenzéki honatyák – az RMDSZ-esek kivételével – a kameráknak is megmutatják, hogy milyen szintű golyót dobnak az urnákba a házszabály szerint amúgy titkos voksoláson. Szinte lehetetlen megjósolni a végeredményt. Percről percre beszámolunk a parlament üléséről.

23:34

Franciaországban keddtől déltől kijárási korlátozások lépnek életbe

A koronavírus-járvány terjedésének fékezésére Franciaországban kijárási korlátozások lépnek életbe kedd déltől legalább két hétre, az Európai Unió pedig lezárja a külső határait harminc napra - jelentette be Emmanuel Macron.

A francia elnök hétfő esti televíziós beszédében elmondta: szigorúan a legszükségesebbre szűkíti a franciák mozgását, a szabályszegés büntetést von maga után. Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy elhalasztja az önkormányzati választások vasárnapra tervezett második fordulóját, felfüggeszti a reformokat, beleértve a vitatott nyugdíjreformot is, valamint jelezte, hogy az Európai Unió egy hónapra lezárja a külső határait. (MTI)

22:19

Már az Egyesült Államokban van a legtöbb áldozata a koronavírusnak

Az Egyesült Államokban szedte eddig a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus-járvány a világon. A szombati adatok szerint összesen 19 833-an haltak meg az USA-ban, többen, mint az eddig leginkább sújtott Olaszországban, ahol 19 468 halálos áldozatot regisztráltak.

18:07

Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a koronavírusról? Pszichológust kérdeztünk

Kevés olyan ember van, akinek gondolataiba ne férkőzött volna be a koronavírus okozta járvány. A romániai esetekről is sorra érkeznek a hírek, s mivel a kormány elővigyázatossági szempontokból felfüggesztette az oktatást, a gyerekek is hallanak a vírusról. De hogyan beszéljünk velük anélkül, hogy megrémítenénk őket? Mit mondjunk nekik? Hogyan értessük meg velük, hogy az iskolaszünetben nem mehetnek játszóházba, moziba vagy nagyobb közösségbe? Többek között erről is kérdeztük Vitus-Bulbuk Emese pszichológust, iskolai logopédust, aki gyakorlatias tanácsokkal segít.

Fontos, hogy meghallgassuk őket, teremtsük meg azt a légkört, amiben a gyermekek nyugodtan beszélhetnek a gondolataikról, érzéseikről. Kérdezzünk rá, hogy mit tudnak ők a vírusról, hogy lássuk, milyen információk birtokában vannak – ez lehet a kiindulópont a beszélgetésekhez. 

17:09

Koronavírus: három liberális politikussal nőtt 102-re a fertőzöttek száma

Százkettőre nőtt Romániában a koronavírussal fertőzöttek száma - jelentette be szombat délután a Stratégiai Kommunikációs Csoport

A DSU közleménye szerint mindhárom új eset a pénteken poziítvnak nyilvánított Vergil Chitac liberális szenátor vonalán fertőződött meg.

16:34

Kolozs megyei a koronavírus 18-ik halálos áldozata Romániában

Tizennyolcra nőtt csütörtök délutánra a koronavírus halálos áldozatainak a száma Romániában. Egy 76 éves, Kolozs megyei nő halt meg a kolozsvári járványkórházban – közölte a Kommunikációs Stratégiai Csoport.  A beteget március 20-án utalták be a bánfyhunyadi kórházba, két nappal később szállították Kolozsvárra, miután kiderült, hogy fertőzött. Az idős asszony cukorbetegségben és vérkeringési zavarokban is szenvedett.

15:49

Újabb nyolc halálesetet jelentettek be

Nyolccal nőtt, így összesen 265-re nőtt a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma pénteken kora délután. Az újabb haláleseteket a járványügyi hivatalos tájékoztató portálon jelentették be. Az áldozatok életkora 46 és 80 év közötti, öt férfi és három nő van közöttük, és egy pénteki halálesetet leszámítva valamennyien csütörtökön hunytak el. 

15:32

Nem hivatalos: átment a bizalmatlansági indítvány

Nem hivatalos eredmény szerint 238 szavazatot kapott az indítvány, ezzel megbukott a kormány.

15:31

Hány szavazat is van?

A Digi 24 szerint 244, a Hotnews szerint 246, a G4media szerint 243 leadott szavazat van.

15:29

Feszültség a szavazatszámláláskor

Feszültség a szavazatszámláláskor, a PSD a fel nem használt golyók megszámlálását is kérte. (Digi24)

15:28

Az RMDSZ a mérleg nyelve

Claudiu Nasui (USR) képviselő szerint 212 látható és 34 titkos voks volt. Szerinte az RMDSZ kezében van a döntés. (Hotnews)

15:20

Tüntetés a parlament előtt

Körülbelül ötven személy tüntet a parlament előtt a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás ideje alatt. A tüntetők Románia és az Európai Unió zászlaját lobogtatják, és két molinót is vittek a parlament elé, „Ragaszkodom a jogállamhoz!”, illetve „Tisztítsák meg a politikától az állam intézményeit!” felirattal. A tüntetők – elmondásuk szerint – a Rezist-mozgalom képviselői, és megpróbáltak bejutni a parlament épületébe is, de nem kaptak rá engedélyt. Azt is hozzátették: azért vonultak utcára, hogy kifejezzék támogatásukat a Dăncilă-kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány mellett. „A kormány már nem képviseli az ország érdekeit. Azt akarjuk, hogy lemondjon, és megtörténjen a felelősségre vonás a korrupciós tettek és tolvajlások miatt, amelyek árnyékot vetettek a román állampolgárok és országunk megítélésére” – mondta az egyik résztvevő. (Agerpres)

15:12

244 leadott szavazat

Végül összesen 244 képviselő és szenátor szavazott. Megkezdték a voksok összeszámlálását.

15:06

Eddig 176 képviselő szavazott

Eddig 176 parlamenti képviselő adta le szavazatát, következnek a szenátorok. (Digi24)

14:36

Taps az RMDSZ-nek és a PSD-s szavazóknak

A PSD ifjúsági szervezetének elnöke, Gabriel Petrea és két párttársa, Mihăiță Găină és Marius Bota is szavazott a bizalmatlansági indítvány vitáján, ellentmondva ezzel a pártutasításnak. A „sztrájktörőket” a szociáldemokraták részéről füttyszó, az ellenzék részéről taps kísérte. Az RMDSZ-es szavaztok leadásakor is felhangzott a taps a teremben.

14:10

Törökországban eddig 4 ember vesztette életét

A török kormány az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében az utóbbi hetekben bezáratta már az iskolákat, a színházakat, a mozikat, a koncerttermeket, a bárokat, a kávézókat, a vidámparkokat, az uszodákat, valamint megtiltotta a tömeges imádkozásokat a mecsetekben, és felfüggesztette a labdarúgó-bajnokságot. Georgia, Irán, Irak, Görögország és Bulgária felé lezárták a török határátkelőhelyeket. Recep Tayyip Erdogan államfő szerdán arra kérte a lakosokat, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el otthonaikat, és kerüljék a társadalmi érintkezést, amíg a fertőzésveszély el nem múlik.

A kis-ázsiai országban a kórokozót hivatalosan március 11-én diagnosztizálták először, azóta 359 fertőzöttet regisztráltak, a járványban eddig négy ember vesztette életét. Süleyman Soylu belügyminiszter csütörtöki közlése szerint az országban  9800 embert tartanak karanténban, köztük olyanokat, akik a napokban tértek haza a szaúd-arábiai Mekkában tett zarándoklatukról. (MTI)

 

13:56

Kezdődik a szavazás

Az egészségügyi gondokkal küszködő Corneliu Olar képviselőt és Lungu Vasile Cristian szenátort előre engedték a szavazáskor. A továbbiakban kormánytagok, majd a képviselőház tagjai voksolnak. A kormány tagjai nem élnek a szavazati jogukkal, és a PSD-s törvényhozók sem.

13:39

Hamarosan kezdik a szavazást

A bizalmatlansági indítvány vitája véget ért, hamarosan kezdődik a szavazás. Egyelőre arról folyik a vita, hogy szavazhat-e a mentővel hozott PMP-s szenátor, mivel nem tartózkodott az ülés eleje óta a teremben.

13:23

Ismét Dăncilă

A válaszadás jogán ismét Viorica Dăncilă kapta meg a szót. Victor Pontának azt üzenete: „ha nem tiszteli a miniszterelnököt, tisztelje legalább a nőt”, majd hozzátette, hogy „férfiasabb lesz, és nem árulja el a pártot Pontához hasonlóan”. Pontát egyébként annak idején kizárták a PSD-ből.

13:17

Ciolacu: csak a PSD válthatja le a kormányt

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a PSD a parlamenti ciklus elején bizalmatlansági indítvánnyal váltotta le saját kormányát, a Sorin Grindeanu által vezetett kabinetet. (Azóta sok szociáldemokrata a Pro Romániához igazolt, de a házelnök őket továbbra is PSD-seknek nevezte, hiszen azon a pártlistán választották meg őket.) A politikatörténetben egyedülálló lépést a PSD legnagyobb hibájának nevezte Ciolacu, de emlékeztette a jelenlévőket, hogy azóta két bizalmatlansági indítvánnyal próbálkozott az ellenzék, de túlélte a kormány. „Ezt a kormányt csak a PSD tudja leváltani” – mondta.

13:13

Mentővel hoztak egy PMP-s szenátort szavazni

Vasile Cristian Lungu PMP-s szenátor kórházi kezelésen tartózkodik a parlamenti vita napján, de mentőautóval szállították az ülésre, hogy szavazhasson. A PMP a kormány megbuktatását támogatja. A Szilágy megyei szenátort Kolozsvárról vitték a mentővel Bukarestben, és tolószékkel vitték az ülésterembe. A politikus vastagbélműtétre szorul. (Digi24)

13:08

Válaszok

Az interpellációkra adott válaszok vannak soron, amíg előkészítik a szavazást.

12:51

Gyergyószentmiklós

Áremelések. Kifogyott a liszt, a puliszka, az olaj, az élesztő, a kékszesz stb. Szülők és gyermekek sétálnak az utcán, sorbaálláskor tolakodnak az emberek, nem tartják be az 1 méter távolságot.

12:46

Kelemen Hunor: ez a kormány „lemerült”

A politika egyszerű, de mi, politikusok túlbonyolítjuk – mondta Kelemen Hunor. A jelenlegi kormánynak nincs már ereje, üzemanyaga a további kormányzáshoz. Lemerült, hiába próbáltuk mi „két és fél éven keresztül feltölteni”, ha az energiát rossz célokra használták – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

12:31

Kelemen Hunor kap szót

Következik Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

12:29

Barna: az előrehozott választás a megoldás

Dan Barna szerint a jelenlegi kormány nem tükrözi már a választói akaratot. Emellett a parlament jelenlegi összetételében nem lehet összekovácsolni egy kormnytöbbséget, amelyik az ország normális működését tudá biztosítani, ezért csak az előrehozott választások jelentenek megoldást a politikai váslágra – mondta. Corlățeannak azt üzente, hogy a PSD a hibás az ország hátráltatásáért.

12:26

Barna: az utóbbi 30 év legrosszabb kormánya

Dan Barna szerint érettségi vizsga előtt áll a politikai osztály. „Ez a legrosszabb kormány az utóbbi 30 évben. Egyetlen autópályát sem adott át abból a 13-ból, amit a mandátum elején megígért, egyetlen regionális kórház sem készült el a nyolcból” – mondta, bízva abban, hogy ma leváltják a Dăncilă-kormányt.

12:25

Ponta: az egyetlen ország vagyunk, amelynek nincs uniós biztosa

„Az egyetlen ország a miénk, amelyiknek nincs uniós biztosa” – mondta Victor Ponta, hozzátéve, hogy a Pro Románia megszavazza a bizalmatlansági indítványt. Következik Dan Barna USR-elnök.

12:17

Victor Ponta Dăncilă-nak: ha visszautasít egy férfi, nem mondd el nyilvánosan

Victor Ponta, a Pro Románia elnöke szerint a miniszterelnök azért dühös, mert a tanácsadói szerda eset folyton győzködték őt az egyeztetésről, de nem volt hajlandó. „Ha visszautasít egy férfi, legalább nem mondd el nyilvánosa, mikrofonba” – mondta.

12:11

A PNL-t az emberek jóléte érdekli

Raluca Turcan visszautasította a kormányfő és Corlățean vádjait, hogy lefaragnának a bérekből, ha kormányra kerülnének. „A PNL semmit sem von el a tisztességes emberektől, a minket a nép jóléte érdekel. Éppen a PSD az, amelyik gazdasági krízisbe taszította az országot” – mondta.

12:08

Turcan: megfutamodott a PSD

Raluca Turcan szerint az ALDE kilépése után a kormányból a Viorica Dăncilă-nak a parlamenttől kellett volna megerősítést kérnie a kormányára. Mivel ezt nem tette meg, a PSD „de facto és de iure” nem kormánypárt, Dăncilă pedig „nem miniszterelnök, hanem egy magánszemély”.

12:07

Szót kap a PNL

Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője lépett mikrofonhoz, kifejezve reményét „hogy utoljára állunk szemben egy legitimitását vesztett kormányfővel és bűnözőkből álló kormányával.

11:58

Corlățean szerint a melegházasságot törvényesítené az ellenzék

A miniszterelnök szónoklata után – amelyben többször „amatőrök szövetségének” nevezte az ellenzéket – Titus Corlățean PSD-s szenátor kapott szót, hogy „védőbeszédet” mondjon.

Óvva intett az USR és a PNL hatalomra jutásától, mert szerinte az egyenlő lenne „az abortusz népszerűsítésével” és a „melegházasság törvényesítésével”.

Az RMDSZ-nek is üzent: szerinte a magyar érdekvédelem „hol egyik, hol másik párttal tölti fel politikai tartalékait”.

11:47

A kormányfő mindenkinek beolvas

Viorica Dăncilă-nak Orbanhoz, Tăriceanuhoz, Pontához egyaránt volt „kedves szava”, inkompetensnek, elképzelés nélkülinek nevezve őket és pártjaikat, amelyek, amikor kormányon voltak, megemelték az áfát, csökkentették a nyugdíjakat és a szociális segélyeket, és eladósították az országot.Ezzel szemben a PSD-kormányzás alatt – Dăncilă szerint – „hasít” a román gazdaság, nőttek a bérek és az életszínvonal, fejlődött az egészségügy stabil a munkaerőpiac.

11:42

Visszakozott az egyik PSD-s szenátor

Emanoil Savin kormánypárti szenátor, aki eredetileg aláírásával támogatta a bizalmatlansági indítványt, távol marad a szavazástól. „Nem leszek jelen, mert nem győztek meg. Négy különböző párt négy külön véleményt fogalmaz meg” – indokolta a Mediafaxnak.

11:40

Ennyi időt kapnak a pártok

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök az ülés elején bejelentette, hogy senki sem vonta vissza az aláírását a bizalmatlansági indítványról (237-en írták alá).

A PSD 34 percet kap hozzászólásra, a PNL 16 perccel élhet, a Pro Európának és az USR-nek 7-7, az RMDSZ-nek 5 perc jut, a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciója 2, a PMP 2, a függetlenek képviselője 5 percben mondhatja el véleményét. (G4media)

11:33

Dăncilă: „Ugyanazok az amatőrök és felelőtlenek ülnek itt”

Viorica Dăncilă miniszterelnök kapott szót, hogy megvédje a kormány. „Ugyanazokat az amatőr és felelőtlen embereket látom” – kezdte, utalva az ellenzék korábbi sikertelen kormánybuktatási szándékára. Szavait felzúdulás kísérte a teremben.

11:31

Megkezdődött az ülés,felolvassák az indítványt

Az ülés 10.11 perckor kezdődött meg, hivatalosan 298 törvényhozó jelenlétét állapították meg. A bizalmatlansági indítványt Cristian Seidler USR-s képviselő olvasta fel.

11:21

Az RMDSZ teljes létszámban megjelent

Az RMDSZ  21 parlamenti képviselője és kilenc szenátora megjelent a két ház együttes ülésén. (Digi24)

11:16

334-en vannak a teremben

Az ülésen ebben a pillanatban 334 képviselő és szenátor van jelen.

11:08

Dăncilă magabiztos

Viorica Dăncilă miniszterelnök mosolyogva lépett az ülésterembe. „Nyugodt vagyok, mert nem fog átmenni a bizalmatlansági indítvány” – nyilatkozta magabiztosan.

11:06

Megérkeztek a képviselők és szenátorok

A képviselők és szenátorok jelenleg foglalnak helyet a parlamentben, de az ülés maga még nem kezdődött el. Úgy látszik, nem a pontosság a törvényhozók fő erénye..

09:54

Meghaladta az 1,2 milliót a regisztrált fertőzöttek száma a világban

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap reggelre több mint 100 ezerrel, 1 202 827-re nőtt a világban.

A Covid-19 betegségben eddig 64 771-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 246 886 - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés továbbra is 181 országban van jelen. 

09:46

Az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma

Az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma, New Yorkban csúcspontján van a koronavírus-járvány - jelentette a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő délután.

Az intézmény adatai szerint az országban 356 942 amerikainál állapították meg a fertőzöttséget az új típusú koronavírussal, és 10 524-re emelkedett az általa okozott betegségben meghaltak száma. 

Kapcsolódók

Kimaradt?