Elítéli a romániai zsidó közösség parlamenti képviselője Csomortányi karlendítését

A Facebook-oldalán közzétett állásfoglalásban ítélte el Silviu Vexler, a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának parlamenti képviselője Csomortányi Istvánt, amiért az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke náci karlendítéssel pózolt egy korábban készült fényképen.

A képviselő közölte: értetlenül áll egy ilyen megnyilvánulás előtt, különösen, ha ez egy fiatal részéről érkezik. „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy politikus egy ennyire negatív üzenetű, a történelem legsötétebb időszakához kapcsolódó gesztusra ragadtassa el magát. Vajon mit érez egy holokauszt-túlélő egy ilyen fotó láttán?” – fogalmaz állásfoglalásában Silviu Vexler.

A romániai zsidó közösség képviselője szerint Csomortányi megnyilvánulása is bizonyítja, hogy szükség van a holokauszt, illetve a tragikus emlékezetű korszakban történt, mai ésszel felfoghatatlan szenvedések oktatására. „Határozottan elítélem ezt a gesztust” – zárta állásfoglalását Vexler.

Mint ismert, a politikust kompromittáló fénykép az EMNP szeptember 21-i, marosvásárhelyi kongresszusa után tették közzé illetéktelen személyek a párt Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalán azt követően, hogy a küldöttek elsöprő többséggel megerősítették az elnöki tisztségében az év eleji tisztújításon még csak egy szavazatnyi többséggel megválasztott Csomortányi Istvánt. A felvételen az ifjúkori Csomortányi és több társa látható (a többiek arca letakarva), amint náci karlendítéssel pózolnak, egyikük egy baseballütőt emel a magasba.

Az EMNP elnöke fenntartja, hogy a fotó hamisítvány, ennek ellenére a Maszol megkeresésére közölte: nem kíván feljelentést tenni az ügyben. Ennek oka az lehet, hogy a szóban forgó fényképre nem photoshoppal műtötte rá valaki a karlendítést, hanem egy kiránduláson készült fotósorozat egyik darabja, amely korábban Barta Bélának, Csomortányi közvetlen munkatársának hi5 oldalán jelent meg.

Mint írtuk, fénykép nyilvánosságra kerülése után az RMDSZ elnöke és a Magyar Ifjúsági Értekezlet is lemondásra szólította fel Csomortányit. A MIÉRT elnöke, Oltean Csongor kedden a Transindexnek elmondta: feljelenteni készülnek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál az EMNP elnökét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?