Független jelöltként indulna újabb mandátumért az MPP-ből kizárt székelyudvarhelyi polgármester

A jövő évi helyhatósági választásokon független jelöltként indulna Székelyudvarhely polgármesteri tisztségéért Gálfi Árpád, a székely anyaváros jelenleg is hivatalban lévő elöljárója. A Magyar Polgári Pártból kizárt politikus ezt nemrég hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán, az udvarhelyi lakosok támogatásától téve függővé jelöltségét.

Az MPP-n belüli szekértáborok közötti nézetkülönbségek a nyáron fajultak odáig, hogy Gálfi Árpádot leváltották az udvarhelyi alapszervezet elnöki tisztségéről. Szeptember elején Salamon Zoltán ügyvezető elnöktől vonta meg a bizalmat az MPP vezetősége, a helyére pedig Sorbán Attila Örsöt kooptálták az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) éléről.

Két hétre rá Gálfit és Rákossy Botond Józsefet, az MPP Hargita megyei szervezetének elnökét kizárták a pártból. Előbbi ellen a legfőbb vád a „bomlasztó tevékenység” volt, de szemére vetett a felső pártvezetés, hogy a polgármester sem a párt, sem a város ügyeiben nem mutatott együttműködést az MPP-s udvarhelyi képviselőtestületi tagokkal.

Szeptember 26-án a polgári párt országos választmánya Gyergyószentmiklóson tartotta ülését, amelyen döntést hoztak a kizárás átgondolásáról és az udvarhelyi szervezet tisztújító ülésének megismétléséről. emellett egy bizalmi szavazást tartottak Mezei János országos pártelnök személyéről, és az eredmény 12–12 lett. Gálfi Árpád szerint úgy, hogy az érintett is voksolt, Mezei János pedig másnap a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy „döntetlen lett az eredmény”, mégis, a jelenlegi pártvezetés „pozitívan jött ki” a dologból.

Nem sokkal Mezei nyilatkozata után az MPP sajtószolgálata közleményt adott ki „Sikertelen puccskísérlet az MPP választmányi ülésen” címmel, és arra is kitért benne, hogy „a szavazás során többen nehezményezték, hogy olyan személyek – többek közt Gálfi Árpád és Rákossy Botond József – is részt vehettek és szavazhattak egy szabályzati félreértelmezésre hivatkozva, a választmány elnökének az engedélyével, akiket korábban már kizárt a párt soraiból az országos elnökség”.

Szintén abban a közleményben volt olvasható, hogy „a puccskísérlet után több választmányi tag is felkérte az országos elnökséget és az országos etikai bizottságot, hogy vizsgálja felül a kizárt párttagok esetét”. A döntés megszületett, s bár a bárt kommunikációs csatornáin nem láttuk, Gálfi Árpád október 5-én éjfél előtt írta a Facebook oldalán, hogy a fellebbezése ellenére az etikai bizottság helyben hagyta az elnökség döntését a pártból való kizárásáról.

 

Szerettük volna megkérdezni hétfőn a polgármester, hogy kívánja-e kommentálni az „ítéletet”, de nem értük el. Nem sokkal a próbálkozásunk után egy újabb bejegyzés jelent meg Gálfi Árpád közösségi oldalán, amelyben arról ír, hogy a 2020-as helyhatósági választásokon független polgármesterjelöltként indulna.

 

A jelöltséget attól teszi függővé, hogy az udvarhelyi lakosok támogatják-e. Az elöljáró a bejegyzésre kapott kedvelések, vagyis like-ok alapján dönt majd – írta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?