Johannis: a bizalmatlansági indítvány után egy átmeneti kormányra van szükség


-A A+„A bizalmatlansági indítvány után egy átmeneti kormányra van szükségünk, a PNL teljes, hatékony és jóindulatú részvételére számítok” – jelentette ki szombaton Iaşi-ban Klaus Johannis államfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) északkeleti régiójának ülésén, és hozzátette: ennek a kabinetnek lesz a feladata, hogy kidolgozza a 2020-as állami költségvetést.

„A neheze még csak ezután következik, mert újra kell indítanunk, újra kell építenünk Romániát, és hajlandó vagyok vezetni ezt a munkát. Egyáltalán nem lesz könnyű, de ha túl könnyű lett volna, akkor talán nem is lenne szükség ránk. Ez nehéz, és a románok elvárják, hogy megoldjuk ezeket a problémákat. És elmondom, miért nehéz. Itt van a bizalmatlansági indítvány, a teremben lévők egyetértenek abban, hogy ennek át kell mennie, és sokan vannak velünk, de ezt követően valakinek át kell vennie Románia kormányzásának felelősségét, és ez nem lesz hosszú mandátum, hanem egy rövid megbízás, amit szinte átmeneti mandátumnak nevezhetnék” – mondta Johannis.

Az államfő a PNL „teljes, hatékony és jóindulatú részvételére” számít, hogy „tökéletesen megszervezzék” a következő választásokat és kidolgozzák a jövő évi költségvetést, amelyet követően meg kell teremteni a „normális Romániát”. „A normális Románia olyan Románia, ahol az állam az állampolgárok érdekében dolgozik, nem úgy, mint most, amikor az állampolgártól elvárják, hogy a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) dolgozzanak. A normális Románia olyan Románia, ahol az intézmények élére érdemeik szerint kerülnek az emberek, nem pedig a PSD-köztársaságban kiépített ismeretség alapján” – mondta Klaus Johannis. 

A kormányt okolja a rezidens vizsga elhalasztása miatt

A rezidens vizsga problémáját márciusban kellett volna megoldani – jelentette még ki szombaton Klaus Johannis államfő, és cáfolta, hogy ez azért maradna el, mert nincs oktatási miniszter. Az államfő „szégyenletesnek” nevezte, hogy a PSD októberben kezd szervezni egy rendkívül fontos novemberi vizsgát, és azt állítja, hogy ennek az az akadálya, hogy nincs hivatalban lévő oktatási miniszter.

„Véleményem szerint ezt már márciusban, legalább fél évvel ezelőtt meg kellett volna szervezni, és közölni a fiatal diplomásokkal, hogy mire számítsanak. Ezért van szükség a Képzett Romániára, hogy rendbe hozza a romániai oktatást. Ezt mondom ma is, az oktatás napján. Jó hír a fiatal orvosok számára: nincs szükség szociáldemokrata oktatási miniszterre, mert a jövő héten új kormányunk lesz” – szögezte le Klaus Johannis.

(Címlapfotó forrása: Facebook)

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X